Iar ne sucim: Fiscul se reorganizeaza si nu stie pe ce model sa mearga, american, nemtesc, italian…

Snapshot 2015-09-03 13-01-07

Ceva ce de mult trebuia facut, adica sa nu mai inventam noi roata-Fiscul s-ar reorganiza si nu prea stie pe ce model sa mearga. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar urma sa fie modernizata dupa modelul american – potrivit anunturilor facute de premier si de presedintele institutiei. Mai exact Fiscul ar urma sa aiba un board care sa asigure independenta agentiei de factorul politic.

Pe de alta parte, agentia americana nu este o institutie de sine statatoare, desprinsa de Finante, asa cum se vehiculeaza ca ar urma sa arate Fiscul din Romania, ci “un birou” din cadrul Departamentului de Trezorerie.

Gelu Stefan Diaconu, presedintele ANAF, spune ca i-a propus luni premierului Victor Ponta o formula de reorganizare, dupa modelul Fiscului american, care “sa consolideze autonomia decizionala a ANAF” si sa distanteze institutia de posibile influente politice. Propunerea vizeaza constituirea unui “board de specialisti” care sa coordoneze politicile si strategia ANAF, “in locul unei singure persoane, respectiv in locul presedintelui ANAF”.

Concret, seful Fiscului se refera la infiintarea unei structuri similare board-ului de supraveghere al Internal Revenue Service (IRS) din Statele Unite. Aceasta structura a fost creata in 1998 pentru a superviza activitatea IRS si pentru a oferi “experienta, independenta si stabilitate” institutiei. Dar sa zambim pe tema si apoi aflati si alte modele de Fisc.

—————————————————————————————————————————————

regular_smile……Un batran preot era pe moarte. Cand simti ca i se apropie clipa a trimis dupa agentul sa fiscal si avocatul sau(ambii din parohia sa). Cand au ajuns acestia au fost indrumati spre dormitorul sau. Cand au intrat batranul preot i-a prins de mana rugandu-i sa stea de o parte si de alta a patului sau.O vreme au stat cu totii in tacere,preotul zambind si privind tinta in tavan. Atat avocatul cat si agentul fiscal se simteau flatati ca batranul preot i-a chemat sa-i fie alaturi in ultimele clipe dar totusi erau mirati fiindca nu-si aduceau aminte ca preotul sa fi manifestat vreo simpatie oarecare pt ei. In cele din urma avocatul intreba:
-Parinte,de ce ne-ai chemat chiar pe noi sa-ti fim alaturi?
Adunandu-si ultimele puteri cu o voce slaba preotul raspunse:
-Isus a murit intre doi hoti si asa vreau sa mor si eu…

—————————————————————————————————————————————–

Cum functioneaza IRS-ul american. Din acest board de supraveghere fac parte noua membri. Sapte dintre ei sunt numiti de presedinte SUA si confirmati in functie de Senat pentru un mandat de cinci ani.

Ei trebuie sa aiba experienta si expertiza profesionala in zone cheie ale administrarii fiscale. Dintre cei sapte, unul trebuie sa fie un angajat federal sau un reprezentant al angajatilor IRS. Ceilalti doi membri sunt secretarul Trezoreriei si seful IRS. Acest board nu are, insa, nicio autoritate executiva si nu are niciun rol in dezvoltarea politicilor fiscale. Cu toate acestea, printre responsabilitatile consiliului se numara avizarea bugetului institutiei.

Avand in vedere ca SUA sunt o republica prezidentiala, ceea ce inseamna ca presedintele indeplineste atat functia de sef al statului, cat si cea de sef al Guvernului, numirea membrilor unui prezumtiv board al ANAF ar trebui sa respecte forma de guvernamant din Romania. Prin urmare, atat Guvernul, cat si Parlamentul ar urma sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste numirea lor.

 

“Iar prin reorganizarea ANAF, ca institutie de sine statatoare, vreau sa mergem pe un model pe care-l folosesc SUA, alte tari europene, de a avea un bord al ANAF, numit de catre Guvern, Parlament, presedinte, cu un tip de stabilitate care sa asigure implementarea politicilor bugetare. Este un pas in continuare spre modernizare”, a spus premierul Ponta, marti. Surse din cadrul Bancii Mondiale, cu care ANAF are in derulare proiecte de reorganizare, au declarat pentru cursdeguvernare.ro ca aceasta propunere nu a fost discutata cu reprezentantii institutiei.

Cea mai mare parte a programului, in valoare de un miliard de euro, cu Banca Mondiala vizeaza dezvoltarea infrastructurii informatice a Agentiei pentru usurarea procesului de colectare.

(In) dependenta de Finante, in cateva guverne europene

Din declaratiile facute de premier, de presedintele ANAF, dar si de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, reiese ca Executivul ar lua in calcul scoaterea institutiei de sub tutela Ministerului Finantelor Publice (MFP).

“Cine cunoaste cu adevarat ce inseamna activitatea ANAF stie ca ANAF nu poate finaliza aceasta reforma din pozitia de ruda saraca a MPF, aflata la discretia decizionala a functionarilor din minister”, a aratat Gelu Stefan Diaconu intr-un comunicat de presa. Ministrul Finantelor a comentat la randul sau ca reorganizarea ANAF ca institutie de sine statatoare este normala. Teodorovici vrea mai multa independenta pentru ANAF: Cum vor fi alesi sefii Fiscului

“E normal sa fie asa o desprindere chiar de Ministerul de Finante, acesta este cel care face politica Guvernului in acest domeniu, dar este bine sa fie si o agentie separata cu mult mai mare independenta, inclusiv pentru cei care ocupa functii de conducere pentru a avea o mai mare siguranta in ceea ce au de facut si de implementat”, a spus Teodorovici.

Prin urmare, noul ANAF ar urma sa semene si cu agentia omoloaga din Italia, unde Finantele doar supervizeaza activitatea de colectare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 38 = 48