Ideea unei Uniuni ”cu trei viteze” lasa Romania in afara Schengen din cauza coruptiei

800px-supranational_european_bodies

Cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, temelia construcției europene, trebuie să fie „o oportunitate pentru a asocia într-un prim cerc țările gata să progreseze mai repede” în cadrul UE, în special în problema securității și a apărării, este de părere președintele francez Francois Hollande, informează Agerpres.

Ideea este transmisă prin intermediul unui interviu acordat publicației franceze Le Debat. Președintele Klaus Iohannis privește cu interes enunțul președintelui francez, șeful statului român afirmând vineri, înainte de intrarea la reuniunea informală a Consiliului European: ”România își dorește o integrare mai profundă și, evident, dorim să fim în nucleul Uniunii Europene”.

În interviu, președintele francez pledează pentru ca acest prim cerc „să se doteze cu instrumente pentru a se proteja mai bine, pentru a investi mai mult și a veni cu politici noi în vederea creării de noi locuri de muncă și pentru tineri”.

Potrivit liderului francez, „primul cerc” trebuie să fie mai mic decât zona euro. „Zona euro înseamnă deja 19 țări. Și simt că solidaritatea din cadrul ei se erodează. În ceea ce privește ideea de a reveni la șase țări fondatoare, aceasta nu va fi înțeleasă de către țările vecine și prietene, cum sunt Spania sau Portugalia”, a explicat Hollande.

„Relansarea europeană trebuie să se bazeze pe apărare, protecție și securitate. Adaug aici industria, ecologia, mediul înconjurător, cultura, schimburile științifice, însă prioritatea imediată este apărarea, protecția frontierelor, lupta împotriva terorismului”, a insistat președintele Hollande.

Tratatul de la Roma, semnat la 25 martie 1957 de Franța, Italia, Germania și cele trei țări din Benelux, este actul fondator al Comunității Economice Europene, devenită ulterior UE.

“Inițial, întâlnirea a fost convocată pentru a discuta despre viitorul Uniunii în lumina Brexit-ului, dar iată că încet-încet ajungem să discutăm despre viitorul Uniunii pur și simplu. Este destul de clar că astăzi încercăm să elaborăm un plan, ce se va întâmpla în lunile următoare, până în martie când se serbează 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care practic a dus la înființarea Uniunii. Până atunci, asta am discutat cu liderii cu care am avut întâlniri, vrem să avem un plan pentru Uniunea Europeană”, a precizat șeful statului roman, pentru Digi 24, înainte de debutul summit-ului.

Referitor la aderarea la Spațiul Schengen si zona euro, președintele Iohannis a detaliat:

“Cred că încet-încet, mai ales în ultimele luni, partenerii noștri și-au dat seama că România este o țară care doar geografic se află într-o margine a Uniunii. În realitate suntem foarte bine pregătiți, am dovedit că putem să facem față fără niciun fel de problemă acestui val migraționist, ne-am protejat foarte bine granițele proprii, (…) am reușit să integrăm un număr de migranți care au ajuns în România. Suntem foarte bine pregătiți și din punct de vedere economic. (…) Lucrurile nu sunt niciodată simple și este nevoie de discuții cu mai mulți parteneri. Nu vreau să nominalizez, dar mai este de lucru. Să nu-și imagineze cineva că problema este rezolvată. A luat o turnură pozitivă, dar până la rezolvare mai avem de lucru.”

Opoziția europeană la aderarea României la Spațiul Schengen nu s-a bazat pe lipsa de pregătire tehnică, ci pe teama de corupție– a fost precizarea reporterului, la care președintele Iohannis a replicat: ”Cred că oricine și-a putut da seama foarte ușor că la noi lupta împotriva corupției este un lucru pe care îl luăm foarte în serios, cu rezultate notabile, și aceste lucruri s-au văzut foarte bine și în UE”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =