Investitiile in Africa, noul trend in idei de afaceri

  • 1434058505

  • Japonia descoperă Africa

Timp de zeci de ani japonezii nu au luat în seamă Africa. Precum multe alte state industriale, națiunea insulară a considerat Africa ca și continent pierdut, datorită numeroaselor războie civile, bolilor precum SIDA, secetei, foametei, etc. Africa, în special la sud de zona Sahel, nu era deloc interesantă pentru Japonia din punct de vedere economic și strategic.

Dar acest lucru se poate schimba fundamental acum. În prezent primul ministru japonez Shinzo Abe se află într-un turneu de trei săptămâni în trei țări africane. Al duce de asemenea gazdelor sale un ajutor de 14 miliarde de dolari și oferă angajamente de creditare chiar și în sume mai mari. Abe este însoțit de o delegație de afaceri de nivel înalt. Aceasta reprezintă cea mai cuprinzătoare călătorie în Africa pentru un reprezentant de guvern japonez. Iar planul este clar. În timp ce acasă Japonia are o dispută nerezolvată cu China pentru căteva insule pustii din Asia de Est, aceasta încearcă să concureze și să depășească China pe teritoriu african.

China a investit foarte mult pe acest continent și asigură materii prime, porturi, linii de cale ferată și rute comerciale majore. De atunci economia Africii este într-o continuă expansiune. Acest lucru a trezit lăcomia SUA, a europenilor, dar și a japonezilor. Precum China, aceștia își dau seama că pe continent există mare potențial.

Liderii politici din Africa sunt conștienți de faptul că acest boom economic se bazează strict pe investițiile făcute de chinezi. Dar populația africană nu este în totalitate mulțumită de aceste parteneriate. În mod normal aceste relații se bazează pe beneficii economice reciproce. Dar Beijing-ul, față de Europa sau SUA, nu poate oferi beneficii de tip politic țărilor din Africa. Iar mulți cetățeni din statele africane se plâng de condițiile proaste de muncă din fabricile chineze.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =