Idei inovatoare din tehnologie, medicină, sociologie, antreprenoriat și educație, promovate la TEDxBucharest 2016

8-tedx-938x535

Oratori și artiști au împărtășit duminică, pe scena Sălii Radio, ideile lor inovatoare din tehnologie, medicină, sociologie, antreprenoriat și educație provocând publicul, ghidați de tema ‘Ahead of Time’, în cadrul celei de-a opta ediții a TEDxBucharest.

Sursa foto

TEDx formează o comunitate de oameni pasionați de idei de avangardă, de exemple demne de urmat și de acțiuni pe care le pot face pentru a pune lucrurile în mișcare, a declarat pentru AGERPRES organizatorul TEDxBucharest, Andrei Dinu.

“Nu este doar o conferință de inspirație sau una de networking. Din acest punct de vedere lucrurile ne diferențiază foarte mult de restul evenimentelor similare. Primim de fiecare dată sugestii de speakeri sau de idei pe care să le abordăm, de acțiuni pe care să le întreprindem din partea comunității. Jumătate din speakerii pe care îi avem vin din partea unor recomandări pe care le primim; poate mai mult de jumătate vin din partea noastră și este un proces de selecție destul de greu pentru noi. Aici intervine ajutorul comunității, care ne dă idei despre pasiuni sau aflăm ce-i îndrumă mai departe”, a spus Dinu.

Pe parcursul celor patru sesiuni, cei 15 speakeri și cei doi performeri — din România, Marea Britanie, Elveția, Canada și SUA — au abordat din unghiuri diverse și în moduri diferite, în discursuri multidisciplinare, ideea de a privi evoluția recentă din domeniul inventicii, cu toții situându-se, prin propunerile prezentate, “înaintea timpului lor”.

Fie că au vorbit despre modul în care se pot pune în relație așteptările consumatorilor cu tendințele prin intermediul inovației, ori au invitat la inovarea permanentă, precum Cornel Amariei, posesor a 49 de brevete de invenții și nominalizat de revista Forbes printre primii 10 inventatori din lume, care lucrează, în prezent, la un dispozitiv tip ochelari inteligenți pentru nevăzători, cu toții au pledat pentru ideea de evoluție, prin tehnologie și inovație.

Mai mult, Dani Sandu, care s-a autocaracterizat drept un “sociolog de dezvoltare”, a argumentat ideea că “tehnologia nu este o amenințare, ci o oportunitate de a schimba modul în care funcționează o societate”. “Prosperitatea se câștigă prin tehnologie și aceasta poate să fie împărțită de toți oamenii și să ne unească”, a accentuat sociologul.

Visul Anei Bercaru, 16 ani, elevă la un liceu de informatică, este să studieze la un moment dat inginerie aerospațiala și fizică aplicată la MIT (Massachusetts Institute of Technology) și apoi să lucreze pentru NASA, unde spune că vrea să certeze și poate să accelereze dezvoltarea metodelor de a călători mai rapid decât lumina. Scopul ei este să prindă ”poate începutul Erei Intergalactice”.

”Consecințele posibilității de a călători la astfel de viteze ar fi colosale: am putea să căutăm alte forme de viață într-un mod eficient, să căutam poate alte planete locuibile, am putea analiza îndeaproape găuri negre, stele neutronice, am putea căuta punți Einstein-Rosen (supranumite și găuri de vierme) și să vedem dacă într-adevăr universul este infinit. Cercetările în acest domeniu s-au lovit până acum de câteva probleme printre care faptul că ar trebui manipulate cantități foarte mari de energie și, mai mult de atât, că mare parte din energia respectivă poate să fie negativă. Până la ora actuală nu s-a putut realiza izolarea energiei negative de cea pozitivă și au existat câteva dispute că ar exista o condiție din principiul incertitudinii care forțează ca acesta să fie cazul de fiecare dată, imposibilitatea izolării”, spune Ana.

Ea susține că realitatea este produsă de vise: ”Asta înseamnă să fii vizionar, să crezi în puterea imaginației, pentru că o idee a fost mai înainte de toate speculativă”.

Alexandra Butmalai, o tânără de 19 ani din București susține că vrea să îmbunătățească sistemul educațional din țara noastră. În discursul său ea a subliniat necesitatea adaptării cursurilor la cerințele noii generații, pledând pentru introducerea de noi ”materii”, printre care antreprenoriatul sau vorbitul în public.

Flavia Oprea, împreună cu alți patru colegi, studenți la Informatică au pus bazele ENTy, un start up care își propune să aducă inovații în domeniul medical și să faciliteze accesul medicilor la aparatura performantă, la costuri scăzute. La nivel global, se presupune că între șapte și zece milioane de oameni suferă de Parkinson, dar doar 80.000 sunt diagnosticați în fiecare an, în Europa. Unele dintre simptomele incipiente ale Parkinsonului sunt pierderile de echilibru. Tocmai de aceea, se folosește în prezent testul Romberg. Doar că echipamentul pentru acest test este voluminos iar testul durează mult timp și este scump (peste 11.000 dolari).

Potrivit acesteia, ENTy își propune să rezolve această problemă, este un aparat medical care măsoară echilibrul cu ajutorul urechii interne și a poziției coloanei vertebrale. Este un aparat de dimensiuni mici, care poate să fie purtat cu ușurință de pacient, testul este rapid, iar rezultatele sunt procesate direct și trimise către doctor printr o aplicație. Rezultatele obținute au adus ENTy pe unul din primele locuri la ImagineCup, o prestigioase competiție internațională pentru tineri pasionați de tehologie.

Prezent la eveniment, printre performeri, alături de trupa sa și de Subcarpați, Zoli Toth, unul dintre cei mai respectați artiști din industria muzicală românească, și-a exprimat speranța ca acest tip de eveniment să dea roade în câțiva ani.

“Mi se pare că este unul dintre evenimentele la care se adună creierele cele mai luminate ale României și care, împreună, sper să facă echipă. Să învețe unii de la ceilalți și să pună în aplicare tot se vorbește aici, pentru că vin speakeri foarte puternici din toate domeniile, mai ales din cele care au treabă cu viitorul, cu tehnologia, cu inovația. Sper să vedem și rezultatele, în cinci-zece ani”, a declarat muzicianul, pentru AGERPRES.

Publicul evenimentului, extrem de divers, animat de amfitrionul întâlnirii, Marcus Orlovsky, a fost format din persoane angajate în mari companii, experți în comunicare, servicii sau educație, antreprenori, membrii ai societății civile, cercetători și studenți.

Devotată ideilor care se ghidează după dictonul Ideas Worth Spreading, TED este o organizație non-profit care a început în urmă cu 25 de ani ca o conferință de patru zile ținută în California, ajungând în prezent o conferință globală care anual invită liderii lumii să-și prezinte ideile în 18 minute. În spiritul “idei care merită împărtățite”, TED a creat TEDx, o platformă de evenimente locale, organizate independent, care adună oameni ce împărtășesc o experiență tip TED. TEDxBucharest s-a alăturat inițiativei internaționale încă de la început, din 2009, când au luat naștere și conferințele locale din întreaga lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 10