Ieşirea Marii Britanii din UE poate fi oprită după ce poporul va analiza raportul costuri-beneficii

2016_47_blair_opener

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană poate fi oprită dacă cetăţenii decid acest lucru, afirmă fostul premier Tony Blair, citat de site-ul revistei The New Statesman.

Procesul de ieşire din UE “poate fi oprit dacă poporul britanic decide acest lucru după ce îşi va da seama ce înseamnă analizând raportul costuri-beneficii”, a declarat fostul premier laburist.

“Votul care a decis ieşirea din UE a fost ca şi cum ai accepta un schimb de locuinţe fără a vedea cealaltă casă”, a adăugat Blair, explicând că “grupuri de presă puternice orientate doctrinar spre dreapta au oferit susţinere platformei pro-Brexit”.

La sfârşitul lunii octombrie, Tony Blair afirma că cetăţenii Marii Britanii trebuie să aibă o nouă şansă de a se exprima, eventual printr-un referendum, în privinţa apartenenţei ţării la Uniunea Europeană. Tony Blair consideră că acordul Marii Britanii privind părăsirea Uniunii Europene va trebui supus aprobării cetăţenilor, pentru a se stabili care sunt condiţiile ieşirii din Blocul comunitar.

Politicianul laburist, care a sugerat recent că ar intenţiona să devină din nou prim-ministru, consideră că acordul UE-Marea Britanie pe tema Brexit trebuie aprobat în Parlament, prin alegeri parlamentare anticipate ori printr-un nou referendum.

“Dacă vrem să menţinem accesul la piaţa unică a Uniunii Europene, vor apărea diverse obligaţii care ne vor fi impuse, privind libertatea de circulaţie, obligaţii juridice… Atunci vom pune următoarea problemă: libertăţile de care ne vom bucura sunt atât de substanţiale încât chiar vrem să părăsim Uniunea Europeană? O altă posibilitate este să avem o formă mai dificilă de Brexit, să părăsim definitiv piaţa comună, iar atunci trebuie să calculăm problemele, dificultăţile, formele de restructurare economică şi socială necesare pentru a avea succes în această situaţie”, explica Tony Blair în octombrie.

“Dacă va deveni clar fie că acesta este un acord care nu merită aprobat sau unul care va avea implicaţii serioase, oamenii ar putea decide că nu îl vor; vor trebui să existe modalităţi, fie prin Parlament, fie prin alegeri anticipate, posibil printr-un nou referendum, în care oamenii să îşi exprime punctele de vedere”, a subliniat Blair.

Tabăra favorabilă Brexit a obţinut la limită victoria în referendumul din 23 iunie, iar mulţi lideri politici şi analişti au atras atenţia că mulţi alegători nu au ştiut ce presupune ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

51 − = 42