Importurile de Chia vin preponderent din Africa

Alimentele care ar trebui să fie benefice sănătății, provin de cele mai multe ori din străinătate decât de pe plan local, ne spun germanii. De asemenea, importurile de Chia, așa-numită “superfood”, provin tot mai des de pe continentul african.

Importul de Chia a provenit în ultimii ani tot mai mult din direcția țărilor africane. Exportatorii din America Centrală au beneficiat astfel de o concurență tot mai acerbă. Comercianții germani de Chia se uită de multă vreme către Africa. În timp ce în 2014 au fost înregistrate încă 105 importuri de Chia către Germania, în 2016 volumul lor a fost mai mult decât dublu, cu 216 comenzi. Informațiile au fost oferite de autoritățile vamale germane.

Cei mai mari exportatori de Chia din Africa sunt Germania și Egiptul, la care se adaugă Etiopia și Uganda. Cei mai mari exportatori din lume rămân în continuare țările din America Centrală și de Sud, de unde este de fapt originară planta.

Acest “superfood” este cerută în ultimii ani în special pe piețele din SUA și Europa. Vânzările de Chia din Germania au crescut cu 15% între iunie 2016 și iunie 2017, pentru un total de 23,6 milioane de euro, anunță insitutul de cercetare Nielsen.

Producătorii africani sunt într-un avantaj deosebit, pentru că beneficiază de condiții ideale de cultură. Condițiile ideale pentru Chia sunt temperaturile ridicate, dar combinate cu mai puțin de doisprezece ore de lumină naturală pe zi, spune Simone Graeff-Hönninger, agronom la Universitatea din Hohenheim. Fermierii africani au de asemenea avantajul de a recolta de două ori pe an datorită sezonului ploios.

Oamenii de știință de la Universitatea Hohenheim încearcă între timp să cultive Chia și în Germania. Pentru că plantele sunt foarte sensibile la frig, o creștere naturală este imposibilă în Europa Centrală. Sub denumirea de “superfood” intră alimentele care au avantaje semnificative asupra sănătății umane, iar alte plante de acest gen sunt Quinoa sau Yacon.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Chia-Importe-kommen-zunehmend-aus-Afrika-article19975005.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 − = 60