Importurile mai ieftine ca niciodată

8567677-Kopie

Importurile mai ieftine ca niciodată

Prețurile de import pentru Germania au scăzut puternic în luna decembrie. O scădere atât de puternică nu a mai existat de cinci ani, de la izbucnirea crizei economice. Prețurile au scăzut foarte puternic la țiței și pentru produse petroliere.

Scăderea prețurilor la energie au adus cea mai puternică ieftinire a importurilor pentru nemți din ultimii cinci ani. Prețurile la importuri au scăzut în luna decembrie cu 3,7% față de luna anterioară, a declarat Biroul Federal de Statistică. Ultima astfel de scădere semnificativă a avut loc în timpul crizei economice severe din 2009.

Datele indică o inflație slabă care continuă în Germania. În decembrie prețurile de consum au crescut foarte slab cu doar 0,2%, așa cum nu au mai făcut-o de cinci ani de zile. Companiile au putut la sfârșitul anului înainte de toate să importe mai ieftin produse petroliere. Țițeiul brut a costat aproape cu 36% mai puțin decât în decembrie 2013. Produsele petroliere precum benzina s-au ieftinit cu 29%. Chiar și multe alte materii prime au fost la prețuri mai mici, chiar și minereul de fier.

În 2014 prețurile importurilor au scăzut pe general cu 2,2%, după ce în 2013 cu scăzut cu 2,6%. Datorită inflației reduse în uniunea monetară, BCE inundă piețele cu bani ieftini.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

30 + = 35