Noul cod fiscal, fara taxe suplimentare pentru cei cu multe case, la firme, valoarea de piata a imobilului dicteaza taxa

Charlotte-house-model-at-Bellefort-Estates-Bacoor-Cavite

Guvernul va impune firmelor impozit pe clădire calculat la valoarea pieţei, nu la cea de inventar.

Persoanele fizice cu mai multe case nu vor mai fi impozitate suplimentar.
Legislaţia actuală impune persoanelor fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri un impozit majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Ultima formă a proiectului noului Cod Fiscal, redactată după retragerea documentului de pe site-ul Ministerului Finanţelor şi obţinută de MEDIAFAX, indică însă faptul că această impozitare suplimentară va fi eliminată.

Renunţarea la impozitarea suplimentară în cazul persoanelor care deţin mai multe proprietăţi în afara celei de domiciliu esre explicată de Guvern prin faptul că această măsură a fost considerată “inechitabilă” de către contribuabili şi a generat şi numeroase “probleme de administrare” la nivel local.

In ceea ce priveste persoanele juridice, Noul Cod Fiscal prevede ca guvernul va impune firmelor impozit pe cladire calculat la valoarea pietei, nu de inventar.

Astfel guvernul va schimba radical modul de calcul al impozitului pe cladirile firmelor, stabilit in prezent in functie de valoarea contabila, si va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare, similara valorii de piata, suma de plata urmand sa creasca, informeaza Mediafax citand ultima forma a proiectului noului Cod Fiscal.

Impozitul pe cladirile firmelor, in prezent, este calculat raportat la valoarea de inventar a imobilului respectiv, inregistrata in contabilitatea proprietarului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 37 = 44