În Gazi există puține speranțe pentru libertate


Președintele turc Erdogan și-a câștigat referendumul. Acest lucru îi va permite să sară peste spirala escaladărilor din statul turc, dar oare îl va tenta să îi trateze cu violență pe kurzi? O vizită în cartierul Gazi din Istanbul, unde domnește sărăcia, anulează orice optimism.

Semnele sunt devastatoare. Vineri doi cetățeni pe nume Oğuzhan Erkul și Barış Kerem se plimbau cu mașina împreună cu câțiva prieteni prin cartierul Gazi din Istanbul. Era ora 22:00, iar dintr-o dată poliția le-a cerut să se oprească. Pentru un scurt moment ei s-au întrebat ce ar trebui să facă. Nimeni din mașină nu avea permis de conducere. Așa că au condus mai departe. Poliția a deschis focul, iar cei doi tineri în vârstă de 17 ani au decedat.

În Gazi, un cartier sărac al metropolei Istanbul, situat la jumătate de oră de centrul acesteia, trăiesc mulți aleviți, dar și kurzi. Percum și multe persoane ce au legături cu partidul interzis de Erdogan – PKK și organizațiile aferente. Nicăieri în Istanbul atmosfera nu este mai tensionată ca și în Gazi. Autoritățile trec prin cartier numai în stare de alertă.

În ziua referendumului un elicopter survola zona cu ceva vreme înainte de prezentarea rezultatului. Vehicule blindate echipate cu mitraliere de calibru mare rulau pe străzi, urmate adesea de tunuri cu apă, pe care majoritatea turcilor le numesc pe scurt “Tomas”, poreclă primită cu ocazia protestelor Gezi din anul 2013. Aceste desfășurări de forțe ne arată care va fi soarta kurzilor după referendum?

Tineri intervievați pe străzi recomandau jurnaliștilor sosiți la fața locului în ziua alegerilor să nu o ia pe strada unde se află o casă de adunare pentru aleviți, pentru că acolo era în desfășurare o razie. Dar nu orice informație oferită de adolescenți este credibilă. Când primii oameni au început însă să coboare cu ochii în lacrimi, era clar. Poliția ar fi dizolvat înmormântarea celor doi tineri care au fost uciși de poliție vineri pentru că au condus fără permis, folosind gaze lacrimogene și tunuri cu apă. O vreme s-au mai auzit sirene, iar o salvare se grăbea către spital.

http://www.n-tv.de/politik/In-Gazi-gibt-es-wenig-Hoffnung-auf-Frieden-article19796315.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 1 =