În Iran triumfă reformele

f498cbe55054ef3b5a783899aaf3fc73

Mesajul iranienilor este mai mult decât clar: da pentru reforme, nu pentru politica partiționării. În viitorul parlament vechii membri și-au pierdut aproape jumătate din locuri. Dar nimeni nu se așteaptă la schimbări structurale profunde.

Ministrul iranian de interne, Abdul-Resa Rahmani-Fasli, a confirmat victoria reformiștilor, după recentele alegeri parlamentare. Aceștia ar fi obținut minim 85 din cele 290 de locuri în parlament, după numărarea tuturor voturilor. La aceștia se adaugă consevatorii moderați, care s-au separat din gruparea conservatorilor și care sprijină acordul atomic cu Occidentul, care a obținut 73 de locuri. Astfel, ambele formațiuni dețin în comparație cu conservatorii o majoritate clară a Camerei.

Aceștia din urmă au câștigat doar 68 de locuri în cadrul alegerilor parlamentare de vineri. Înainte aceștia dețineau un număr de 112 locuri. Cinci locuri au fost alocate pentru reprezentarea minorităților religioase și restul de 59 de locuri vor fi decise în cadrul unui balotaj electoral, care este fixat pentru luna aprilie. Și mai clare au fost alegerile în regiunea Teheran, unde reformiștii au câștigat toate cele 30 de mandate puse la dispoziție și astfel nu vor exista pe viitor nici un fel de reprezentanți din partea conservatorilor. De asemenea, acolo nu mai este necesar un balotaj electoral, pentru că toți candidații au obținut peste 25% din voturi și astfel au fost aleși direct.

Deși nici una dintre cele trei mari formațiuni politice din țară nu vor domina pe viitor parlamentul, guvernarea președintelui Hassan Ruhani va fi mai simplă. El a fost ales în anul 2013 cu speranța că va sprijini reformele interne care să acorde cetățenilor mai multă libertate, deschizând în același timp țara din punct de vedere al politicii externe, dar și din punct de vedere economic.

http://www.n-tv.de/politik/Im-Iran-triumphieren-die-Reformer-article17108786.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 13 =