In sfarsit, avem o lege logica a achizitiilor publice

curs-expert-achizitii-publice-1000x480

Camera Deputaților a adoptat marți, după trei amânări, pachetul de legi privind achizițiile publice, reglementări în lipsa cărora România era pasibilă de corecții financiare de până la 100%. Conform tabloului de bord transmis Comisiei Europene, pachetul trebuia votat încă din ianuarie. Parlamentarii au votat, pe 18 aprilie, proiectele de legi pe articole, dar au amânat de trei ori votul final.

“Este un pachet de legi care până acum a blocat inclusiv utilizarea fondurilor europene, pentru că nu s-au putut lansa licitaţii publice pe legislaţia anterioară, care expirase deja pe 18 aprilie. Acest pachet de legi este aşteptat şi de mediul econonmic de multă vreme, pentru că vine cu precizări noi, moderne, privind licitaţiile, achiziţiile publice şi vine cu câteva elemente de transparenţă privind utilizarea fondurilor publice. Doresc să vă mulţumesc pentru adoptarea acestor legi şi să vă asigur că Guvernul va adopta în cel mai scurt timp, probabil chiar săptămâna viitoare, hotărârile de guvern adiţionale, care vor duce la aplicarea imediată a acestor legi”, a spus pemierul în fața deputaților.

Ce conține pachetul:

Proiectul de Lege privind achiziţiile sectoriale
Proiectul de Lege privind achiziţiile publice
Proiectul de Lege privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor
Proiectul de Lege privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii
O amânare costisitoare

Reforma achizițiilor publice reprezintă una din cele 36 de condiționalitățile ex-ante asumate de România pentru utilizarea fondurilor europene structurale și de investiții pentru perioda 2014 – 2020. Neîndeplinirea acestora până la 31 decembrie 2016 va atrage suspendarea fondurilor alocate României, în condițiile în care la aproape 1 an și jumătate de la debutul noului exercițiu financiar, rata absorbției din alocarea financiară de 43 miliarde de euro este 0.

Cateva prevederi importante din lege. Este obligatorie folosirea mijloacelor electronice pe tot parcursul procedurilor. Scad pragurile ce trebuie respectate în cazul achiziţiilor publice directe – autorităţile şi instituţiile publice vor avea dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii atunci când valoarea estimată a achiziţiei este mai mică de 66.259,5 lei (aproximativ 15.000 de euro), fără TVA. În cazul lucrărilor, achiziţionarea directă va putea fi făcută dacă valoarea estimată este mai mică de 265.038 de lei (aproximativ 60.000 de euro), fără TVA

Este introdus conceptul “value for money” (“valoare pentru bani”) în criteriile de atribuire a contractelor de achiziţie publică – se va avea în vedere costul întregului ciclu de viaţă al produsului, serviciului sau lucrării achiziţionate, nu doar preţul cel mai scăzut.

Duratele minime ale procedurilor de atribuire vor fi mai scurte. Solicitarea de suspendare va putea fi făcută doar în cazuri temeinic justificate şi pentru a preveni o pagubă iminentă. Partea care va cere acest lucru va trebui să constituie în prealabil o cauţiune calculată prin raportare la valoarea estimată a contractului de achiziţie publică. Măsura este menită să descurajeze tergiversarea soluţionării contestaţiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + = 18