Dupa ce au recuperat printr-un proces impotriva statului roman, suma de 84 milioane de euro, fratii bihoreni, Micula, au prins curaj, si au mai pus-o de un proces. De data aceasta, Ioan şi Viorel Micula au intentat statului român noul proces la Curtea de Arbitraj de la Washington impotriva instituţiilor statului pentru că au prejudiciat companiile lor prin faptul că nu iau măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale din alcool şi industria alimentară. Au cerut daune pe motiv că, din cauza evaziunii fiscale din sectorul produselor alcoolice şi din industria alimentară, sunt în imposibilitatea de a-şi recupera investiţii de peste 2,5 miliarde de euro pe care le-au făcut în România începând cu anii ’90. Valoarea prejudiciului va fi stabilită de către instanţă, dosarul fiind acum în aşteptare.
“În România, piaţă neagră ajunge la 90% la alcool şi 80% la alimente. Noi am investit peste 2,5 de miliarde de euro în România şi suntem în imposibilitatea de a ne recupera aceşti bani din cauza inacţiunii statului care nu ia măsuri pentru a stopa acest fenomen. Investiţia noastră este pusă în pericol. Nu putem face faţă, pentru că nu mai avem acces la piaţa aceasta. Noi cerem pierderile noastre. Am luat 800 de milioane de euro de la bănci. Am adus bani din Suedia şi din alte ţări, bani pentru investiţii, şi am ajuns în situaţia de a nu ne fructifica investiţia din cauza pieţei negre. Iar cei responsabili de această piaţă neagră nu iau nicio măsură. Practic, atât noi cât şi înteaga populaţie suntem afectaţi de faptul că statul nu aplica legile pe care le are. Evaziunea nu ar exista dacă nu ar fi ajutată de stat”, a declarat Ioan Micula.
Există o multitudine de metode prin care organele statului ar putea încasa taxe de la producătorii de alcool şi de la cei din industria alimentară, dar nu se vrea acest lucru.
“Există timbre speciale ce se pot pune, se pot urmări cazanele prin montarea unor contoare, sunt vase ce se pot măsura prin GPS sau cu camere de luat vederi. O cisternă cu alcool înseamnă 250.000 de euro taxe. Sunt convins că nu ar fi prea mult pentru stat să pună echipe de poliţişti care să urmărească. Cineva câştigă mult din faptul că nu se iau măsuri, iar noi lucram pe pierdere. Piaţa neagră de circa 3 miliarde de euro, nu poate exista fără implicarea statului. Nu au cum să spună că nu ştiu. Ei spun că nu se consumă şi pun taxe tot mai mari, celor corecţi, care plătesc. Eu am tot timpul controale la firmă, dar pe ceilalţi producătorii la negru nu îi controlează nimeni”, declară Micula.
Grupul European Drinks controlat de gemenii bihoreni, care se aseamana precum cele doua incinte de conservare a banilor, are firme cu pierderi, dar şi pe profit. Cele de producţie şi distribuţie de alcool sunt pe pierdere, European Drinks are pierdere de 34.171.491 de lei, Scandic Distilleries are pierdere de 2.591.920 de lei, Transilvania General are pierdere de 22.934.195, Rieni Drinks are profit de 2.358.529, European Food SA are un profit de 245.707.296 de lei conform datelor oficiale ale MF.
—————————————————————————————————————————————–
…..off ce face alcoolul…
-Mami! Tata iar s-a imbatat!
-De unde stii?
-Barbiereste oglinda din baie.
——————————————————————————————————————————————–