Inca o luna se mai pot accesa bani pentru proiecte de 3,24 milioane lei in IT

euros-299363-1280-1
Cei cu firme IT din Romania mai au inca o luna pentru a cere fondurile europene de pana a 3,24 milioane de lei din Programul Operational Competitivitate 2014-2020, datorita prelungirii termenului de inchidere a apelului de proiecte.

Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala – Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale a anuntat, joi, prelungirea perioadei de inregistrare a propunerilor de proiecte pentru Programul Operational Competitivitate 2014 – 2020, Axa Prioritara 2, Actiunea 2.2.1 “Sprijinirea cresterii valorii adaugate generate de sectorul TIC si a inovarii in domeniu prin dezvoltarea de clustere” pana la data de 29 februarie 2016, ora 16:30 .

Termenul vechi de inchidere a apelului era 1 februarie. Acest apel de proiecte, care pune la bataie 50 de milioane de euro, s-a deschis pe 2 noiembrie 2015.

Acest prim apel in Axa 2 a POC 2014-2020, IT&C, va pune la dispozitie in total fonduri europene de 50 de milioane de euro. Suma maxima care poate fi accesata pentru fiecare proiect este de 3,24 milioane de lei.

Ghidul solicitantului pentru aceasta schema de finantare europeana, pe careil gasiti aici:document-2015-10-30-20543722-0-ghid-poscce, prevede urmatoarele aspecte, printre altele:

– Sesiunea de apeluri va fi inchisa dupa ce totalitatea proiectelor depuse vor acoperi un procent de 150% din bugetul total, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data lansarii apelului. Dupa finalizarea procesului de evaluare si selectie, daca bugetul actiunii nu este acoperit, se va deschide o alta sesiune de proiecte. Proiectul initial de Ghid nu prevedea limita de 6 luni la deschiderea apelului.

– Acordarea finantarii. Proiectele care obtin la evaluarea tehnico-economica peste 90 de puncte vor fi finantate dupa principiul “first in, first out”. Proiectele care obtin la evaluarea tehnico-economica un punctaj intre 75 si 90 puncte vor fi trecute pe o lista de ierarhizare in ordinea descrescatoare a punctajului si se vor finanta pana la concurenta bugetului ramas dupa finantarea proiectelor care obtin peste 90 de puncte.

– Finantarea maxima nerambursabila pentru un solicitant va fi de 3.240.000 lei. In forma finala a Ghidului s-a eliminat valoarea minima de 1 milion de lei, la solicitarea unor potentiali beneficiari, nemultumiti de resursele mari pe care erau nevoiti sa si le asigure (in principal cofinantare proprie).

– Referitor la cheltuielile aferente activitatii de consultanta (orice tip de consultanta) – suma maxima decontata este de 5% din valoare maxima nerambursabila, cu conditia incadrarii in suma aferenta de minimis la care are dreptul beneficiarul. In proiectul vechi se prevedea o limita de 2%.

– Cheltuiala cu taxa pe valoarea adaugata este eligibila daca este nerecuperabila, potrivit legii. Valoarea totala a cheltuielilor eligibile se calculeaza inclusiv cu TVA in cazul in care solicitantul a optat pentru a da o declaratie pe propria raspundere privind taxa pe valoarea adaugata nerecuperabila.

– Cheltuielile eligibile efectiv realizate care se iau in considerare la rambursare nu pot depasi sumele stabilite initial prin contractul de finantare.

Cine va putea cere lua acesti bani europeni:

– Intreprinderi (microintreprinderi, intreprinderi mici, intreprinderi mijlocii) care isi desfasoara activitatea in Romania, centrate pe domeniul TIC.

– Intreprinderi (microintreprinderi, intreprinderi mici, intreprinderi mijlocii) care isi desfasoara activitatea in Romania, in cadrul clusterelor centrate pe domeniul TIC.

– Consortii (parteneriate) de microintreprinderi, intreprinderi mici, intreprinderi mijlocii care isi desfasoara activitatea in Romania, in cadrul clusterelor centrate pe domeniul TIC.

Ce proiecte pot fi finantate:

– Proiectele care au ca obiect dezvoltarea unor game de produse/servicii/aplicatii TIC inovative cu aplicabilitate in restul economiei romanesti pentru integrarea pe verticala a solutiilor TIC.

– Proiecte care pot fi strategice, inovative, cu impact asupra dezvoltarii intregii industrii de TIC la nivel national sau international.

– Proiectele rebuie sa abordeze cel putin una din urmatoarele activitati:investitii in active corporale si necorporale necesare dezvoltarii produsului/ serviciului/ aplicatiei TIC, cercetare industriala sau dezvoltare experimentala, inovare destinata IMM-urilor, inovare de proces si organizationala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

71 + = 77