Încă un fâs á la Trump: Nicio dovadă despre punerea sub ascultare a lui Donald Trump (Congres)

Congresmeni americani specializați în problemele serviciilor de informații au afirmat miercuri că nu dispun de probe susținând acuzațiile de punere sub ascultare formulate de președintele american, Donald Trump, la adresa predecesorului său Barack Obama, transmite AFP.

“Nu dispunem de nicio dovadă că s-a întâmplat așa ceva”, a declarat Devin Nunes, președintele republican al Comisiei pentru serviciile de informații a Camerei Reprezentanților, care anchetează în legătură cu presupusa implicare a Rusiei în campania pentru prezidențialele din Statele Unite.

Pe baza discuțiilor purtate despre acest dosar, Devin Nunes a afirmat că nu consideră că “a fost pusă sub ascultare” reședința lui Donald Trump la New York în perioada respectivă, Trump Tower.

“Nu am văzut până în prezent nicio dovadă care să sprijine afirmațiile președintelui Trump, potrivit cărora el și apropiații săi au fost puși sub ascultare la Trump Tower” de către Barack Obama, a subliniat liderul democraților din aceeași comisie, Adam Schiff, în cursul unei conferințe de presă comune.

La 4 martie, într-o serie de mesaje pe Twitter, Donald Trump l-a acuzat pe Barack Obama că a dispus interceptarea convorbirilor sale telefonice înainte de alegerile de la 8 noiembrie.

“Cât de jos s-a coborât președintele Obama să îmi intercepteze telefoanele în timpul foarte sacrului proces electoral. Asta e Nixon/Watergate”, a comentat el, adăugând că predecesorul său este un “tip rău (sau bolnav)”.

Acuzațiile sale au ridicat semne de întrebare, deoarece în calitate de președinte Donald Trump are acces la informații clasificate care ar fi putut veni în sprijinul afirmațiilor sale.

Donald Trump a lansat aceste acuzații după publicarea de către presa conservatoare a unor afirmații similare, sugerând că președintele s-a inspirat de la respectivele media — ceea ce Casa Albă nu a dezmințit niciodată.

“Mă îngrijorează mult că președintele poate lansa o asemenea acuzație fără fundament”, a adăugat Adam Schiff.

Cei doi congresmeni au precizat că nu se așteaptă ca directorul FBI, James Comey, care urmează să fie audiat luni în fața comisiei lor, să aducă vreo dovadă în acest sens.

Ei și-au exprimat speranța că vor fi înregistrate progrese în ancheta asupra interferenței Rusiei, în special legat de numărul persoanelor din tabăra republicană care au fost puse sub ascultare pe această temă.

Directorul agenției însărcinate cu interceptarea comunicațiilor, NSA (National Security Agency), Michael Rogers, va fi audiat, de asemenea, luni.

O altă audiere este programată pentru 28 martie, reamintește AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 − = 48