Începe construcția celui mai mare telescop optic

În Chile va fi ridicat pe un vârf muntos cel mai mare telescop din lume. Acesta va permite obținerea de noi imagini cu galaxii îndepărtate, cercetarea materiei întunecate și poate va aduce răspunsul la întrebarea deosebit de importantă privind existența vieții pe exoplanete. Toate acestea, începând cu anul 2024.

Un vârf de munte retras din deșertul Atacama localizat în Chile va deveni centrul unui proiect unic la nivel mondial. După pregătiri ce au durat ani de zile aici se va construi cel mai mare telescop optic din lume. Cu o oglindă principală cu diametrul de 39 de metri, acesta va permite obținerea de perspective mult mai largi asupra universului și va permite studiul mult mai amănunțit al planetelor, stelelor și galaxiilor. Prin acest proiect denumit Extremely Large Telescope (ELT) se vor obține informații noi despre materia întunecată.

Vârful muntos Armazones, situat la o altitudine de 3048 de metri, este localizat la 130 de kilometri în sudul orașului Antofagasta, din nordul țării. În urmă cu doi ani de zile vârful muntos a fost remodelat prin dinamitări pentru a se putea construi un platou care să găzduiască telescopul. Pe data de 26 mai șeful statului chilian, Michelle Bachelet, va așeza piatra de temelie.

Din anul 2024 telescopul va capta prima rază de lumină stelară. Proiectul Observatorului European de Sud (ESO) este amplasat ideal în această regiune de deșert. Mulțumită așa-numitului curent Humboldt, regiunea este aproape complet lipsită de nori. Norii rămân deasupra Oceanului Pacific sau pe partea argentiniană a Mulților Anzi. În 90% din nopți cerul este curat și acoperit de stele, poluarea luminoasă este redusă, condiții perfecte pentru observații astronomice.

Saltul de la telescoapele actuale la ELT este asemănător cu amploarea saltului de la ochiul uman la telescopul lui Galileo, explică Tim de Zeeuw, director general la ESO. Oglinda principală a ELT va fi de cinci ori mai mare decât a celui mai puternic telescop de astăzi. De asemenea, el va putea capta de 13 ori mai multă lumină, ceea ce permite obținerea de imagini mult mai clare și mai detaliate.

http://www.n-tv.de/wissen/Bau-des-groessten-optischen-Teleskops-beginnt-article19852055.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 90