Începutul sfârșitului pentru banii lichizi


Comisia UE are în vedere limitarea la nivel european a plăților în numerar. Ideea se află deocamdată într-un stadiu incipient, dar ea se lovește de critici în special în Germania. Criticii se tem că banii lichizi ar putea fi retrași complet de pe piață în următorii ani, iar acest lucru poate avea consecințe pe termen lung.

Ideea Comisiei Europene pare logică, dar poate avea consecințe importante: plățile în numerar sunt utilizate pe scară largă pentru finanțarea de activități teroriste, se spune într-un plan de acțiune al autorităților de la Bruxelles. Prin urmare se merită să ne gândim la limite superioare pentru tranzacțiile în numerar. După ce Ministrul de Finanțe din UE a cerut încă de anul trecut să se analizeze nevoia pentru o astfel de măsură, acum se va trece la implementarea ei. Cei de la Bruxelles au demarat recent o analiză pentru evaluarea impactului, în cadrul căreia va fi adunat feedback-ul din diferite regiuni ale Europei. Comisia vrea să vadă dacă sunt necesare reglementări în cazul plăților în numerar de sumă mare, spune un purtător de cuvânt.

În mai multe țări există deja limite de acest fel, există deja un răspuns favorabil pentru extinderea lor la nivel european. În Germania entuziasmul este limitat. Banii lichizi trebuie să fie utilizați în continuare, explică președintele Asociației pentru IMM-uri (BVMW), Mario Ohoven. O limită superioară pentru afacerile cu numerar ar fi primul pas spre eliminarea completă a bancnotelor și monedelor. Iar la această eliminare el vede atașate o mulțime de consecințe negative. Lipsa de lichidități se traduce într-un control total al statului, este de părere Ohoven. Sub pretextul luptei împotriva terorismului și a crimei organizate cei de la Bruxelles vor să primească transparență totală în finanțele cetățenilor europeni.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Der-Anfang-vom-Ende-des-Bargelds-article19707194.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

57 − = 49