Japonia vrea mobilitate fără emisii. La fel ca și Toyota. Un rol cheie îl va juca hidrogenul și celulele de combustibil. Iar asta nu doar în domeniul autoturismelor. Chiar și în sistemul public de transporturi s-ar putea ca pe viitor să circulăm utilizând acest gaz ecologic.
Cel puțin există un început. În fiecare zi, circa zece exemplare din Toyota Mirai ies pe porțile halei de producție din Japonia. Obiectivul este de 3000 de unități pe an, spune directorul de dezvoltare Kiyotaka Ise. Sub caroseria cu un design inedit se află nu doar viitorul Toyota, ci și al întregii industrii auto. Mirai rulează pe bază de curent electric. Acest aspect nu este deloc nou. Alte automobile electrice fac asta deja de ceva vreme. Însă ele au în interior baterii enorme, care trebuie reîncărcate odată la câteva ore. Toyota nu are acest dezavantaj. O celulă de combustibil produce curentul electric la bordul automobilului. Iar combustibilul folosit este hidrogenul. Gazul este amestecat cu oxigenul din aer în așa-numite “stive”. Într-un proces chimic se produce curent electric. Oamenii de știință vorbesc despre ardere la rece. Ca și produs rezidual nu există nimic altceva decât apă.
O tehnologie frumoasă care poate vindeca lumea. Automobilele cu sisteme de propulsie pe bază de celule de combustibil au și alte avantaje față de automobilele cu baterii cum ar fi faptul că pot fi realimentate în cinci minute. Autonomia se află deja la 500 de kilometri cu tehnologia din prezent și se va dubla odată cu viitoarea generație de celule. Cel puțin așa promit inginerii de la Toyota care au luat parte la studiul “Fine-Comfort Ride”, cum au arătat în luna octombrie la Tokyo Motor Show. Chiar și “nava-amiral” LS de la subsidiara Lexus va fi echipată cu celule de combustibil în aproximativ doi ani de zile, cel puțin așa spun zvonurile. Hyundai și Mercedes au prezentat deja modele cu Fuell-Cell pe șosele.
Directorul executiv de la Toyota, Akio Toyoda, a declarat că el crede că societatea poate deveni în viitor una care să se bazeze foarte mult pe celule de combustibil. Viitorul va aduce nu doar automobile mai mari și cu autonomie mai mare, ci și autobuze, camioane, utilaje agricole, utilaje industriale mai eficiente sau gospodării încălzite mai ușor.
https://www.n-tv.de/auto/Wir-glauben-an-die-Wasserstoff-Gesellschaft-article20219712.html