Îndatorarea record amenință economia mondială

53541097

Fondul Monetar Internațional trage un semnal de alarmă: nu doar guvernele, ci și economia privată este atât de puternic îndatorată peste tot în lume, încât are nevoie de ajutor. Iar fondul spune că pentru acest lucru guvernele naționale ar trebui în mod paradoxal să își facă și mai multe datorii.

Nivelul global al îndatorării fără a se lua în considerare sectorul bancar a atins, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional, un nivel record de 225% din producția economică anuală și amenință conjunctura fragilă. După cum reiese din actualul “Fiscal Monitor” al fondului, FMI privește în special îndatorarea privată ca fiind o problemă, care reprezintă fix două treimi din totalul de 152 bilioane de dolari americani. Ajutorul ar trebui să vină din partea unor politici financiare care să promoveze creșterea economică, deci și mai multe datorii publice.

În prezent o creștere nominală slabă face ca rambursarea să fie foarte dificilă și întreaga economie mondială este amenințată de un cerc vicios, în care o creștere economică slabă împiedică reducerea nivelului datoriilor și pune presiune pe conjunctură, analizează cei de la FMI. Această dinamică ne aduce aminte de deflația datoriilor, în care prețurile în scădere cresc și mai mult presiunea exercitată de datorii, care conduce la scăderea și mai accelerată a prețurilor.

FMI consideră că cea mai importantă sarcină pentru țările cu un nivel mare al datoriilor este să execute reparații la bilanțurile lor, astfel încât economia să aibe cât mai puțin de suferit. Dar acest lucru nu este tocmai ușor, pentru că spațiul de manevră al mediului politic s-a diminuat de la ultima criză financiară, iar politica monetară a băncilor centrale mai este implementată doar într-o mică măsură.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Rekordverschuldung-bedroht-Weltwirtschaft-article18793836.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

98 − = 92