India vrea să cumpere peste 100 de avioane de luptă

rafale

Forțele aeriene indiene sunt echipate cu tehnică învechită și dificil de utilizat. Pentru a acoperi lacunele, militarii pun presiune și vor să cumpere cât mai repede posibil zeci de avioane de vânătoare. Firmele producătoare de armament au șansa unei afaceri profitabile.

India vrea să își modernizeze forțele aeriene iar pentru acest lucru poate încheia unul dintre cele mai profitabile contracte de apărare din lume, care poate vărsa miliarde de dolari în buzunarele giganților militari occidentali.

Potrivit rapoartelor din presă, concerne de armament din toată lumea au primit în ultima perioadă intenții de cumpărare din partea guvernului indian, pentru un număr mare de avioane de vânătoare. Dacă se concretizează, va fi cea mai mare comandă de avioane militare din toate timpurile, spune directorul diviziei de avioane de vânătoare din cadrul companiei Lockheed Martin, pentru ziarul Financial Times.

India încearcă deja de aproape un deceniu să modernizeze echiparea învechită a forțelor sale aeriene. De multă vreme țara s-a bazat foarte mult pe modelul rusesc MiG-21, care are o rată ridicată de defectare. De asemenea, potrivit firmei de consultanță IHS Jane’s, doar circa jumătate dintre aparatele de zbor ale armatei indiene ar fi pregătite de intervenție. Și astfel în loc de cele 45 de aparate de zbor de care India are nevoie pentru a descuraja arhivrăjmașul Pakistan, doar 25 ar fi pregătite de zbor, arată o cercetare parlamentară.

Generalii au ajuns la capătul răbdării. S-ar fi dorit inițial rezolvarea problemei într-o singură tranșă, prin comandarea a 126 de avioane Rafale de la producătorul francez de echipamente militare, Dassault, în schimbul sumei de 12 miliarde de euro. Dar tranzacția s-a anulat, pentru că francezii nu și-au dat acordul pentru producția tuturor avioanelor în India. La final, India a cumpărat în septembrie 36 de bombardiere franțuzești pentru suma de opt miliarde de euro, iar restul trebuie să vină acum din altă parte.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Indien-will-ueber-100-Kampfjets-kaufen-article18939251.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + = 25