Indiferent de nivelul ratelor de dobândă, sase din zece firme nu ar mai lua nici un credit in lei sau valuta

banca-bani_article-main-image

Principalele probleme cu care se confruntă firmele din România rămân fiscalitatea ridicată, impredictibilitatea mediului fiscal și concurența, dar și accesul la finanțare reprezintă o problemă în creștere ușoară, reiese din Sondajul privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România, decembrie 2016, realizat de Banca Națională a României (BNR).

“În perioada analizată, cele mai presante probleme cu care se confruntă firmele sunt în continuare fiscalitatea ridicată, impredictibilitatea mediului fiscal și concurența. În cadrul sondajului, s-a remarcat, de asemenea, creșterea ponderii companiilor care consideră disponibilitatea forței de muncă o problemă presantă comparativ cu raportarea anterioară”, reiese din sondajul citat.

Referitor la accesul la finanțare, procentul firmelor pentru care acesta reprezintă o problemă presantă s-a majorat marginal raportat la perioada anterioară (16% dintre firme).

“Analizând doar companiile care au încercat să acceseze un credit în perioada aprilie-septembrie 2016, o proporție ușor mai redusă a acestora a identificat accesul la finanțare ca fiind o problemă presantă (17%, față de 18% în exercițiul anterior)”, se mai arată în sondajul BNR.

În ceea ce privește dificultățile majore întâmpinate de firme în accesarea finanțării de la bănci și/sau IFN în perioada aprilie-septembrie 2016, pe primele locuri s-au situat nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor, cerințele privind valoarea sau tipul garanției și birocrația.

Astfel, finanțarea internă (reinvestirea profitului/vânzarea de active, respectiv credite de la acționari sau majorări de capital) reprezintă principala sursă de finanțare pentru circa 64% dintre companiile respondente.

“Finanțarea bancară a înregistrat un avans marginal, dar rămâne una din sursele de finanțare puțin utilizate de companii, un procent de 17% dintre companii preferând această formă de finanțare. Apelarea la fonduri europene este nesemnificativă, 98% dintre companii declarând că nu au avut experiența cu acest tip de finanțare”, se mai arată în documentul BNR.

Mai mult, intenția majorității companiilor care au răspuns la sondaj este de a își reduce gradul de îndatorare bancară, astfel că 59% dintre firme nu ar lua un credit în lei și 65% nu ar accesa un credit în euro, indiferent de nivelul ratelor de dobândă. Proporțiile sunt ușor mai ridicate comparativ cu semestrul precedent (57% și, respectiv, 62% în perioada octombrie 2015 — martie 2016).

“Un număr important de firme declară că nu au solicitat finanțare de la instituțiile de credit și IFN în perioada aprilie-septembrie 2016 (79%), similar exercițiului anterior. Totuși, majoritatea firmelor care au indicat apelarea la resurse financiare de acest tip afirmă că au obținut suma totală solicitată (85%, cu 4 puncte procentuale mai mult față de situația înregistrată în semestrul precedent)”, mai reiese din sondajul citat.

Dintre firmele care au aplicat pentru credite și au primit sumele solicitate în totalitate, corporațiile au avut, și în acest exercițiu de raportare, ponderi semnificativ mai ridicate comparativ cu IMM-urile (41% pentru corporații, față de 14% pentru IMM), ponderea firmelor mici fiind chiar în scădere, mai reiese din datele BNR.

De asemenea, firmele preconizează că această situație se va menține și în perioada următoare (octombrie 2016 — martie 2017).

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 10.500 de companii nefinanciare, reprezentativ la nivel național și regional.

In acest context băncile au relaxat semnificativ, în trimestrul trei al acestui an, standardele pentru creditele ipotecare destinate populației, după două trimestre consecutive de înăsprire, și se anticipează că tendința de relaxare va continua și în trimestrul patru, dar cu o amplitudine mai redusă, relevă rezultatul Sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației, noiembrie 2016, realizat de Banca Națională a României (BNR).

‘Standardele de creditare, în T3/2016, au fost relaxate semnificativ în cazul creditelor ipotecare și au rămas relativ neschimbate în cazul creditelor de consum. Băncile anticipează că, în următorul trimestru, va continua tendința de relaxare a standardelor aferente împrumuturilor pentru achiziția de locuințe și terenuri, însă cu o amplitudine mai mică, în timp ce pentru creditele de consum nu previzionează modificări ale condițiilor de creditare’, reiese din sondaj.

Relaxarea standardelor la ipotecare a intervenit, potrivit BNR, după două trimestre de înăspriri semnificative în contextul adoptării Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

O relaxare importantă a avut loc, în trimestrul trei al anului, în ceea ce privește avansul minim solicitat de bănci clienților și costurile creditării, altele decât dobânzile.

În acest context, băncile autohtone remarcă faptul că prețurile imobilelor rezidențiale s-au majorat moderat în T3/2016, iar în următorul trimestru se așteaptă ca acestea să rămână relativ neschimbate.

În schimb, cererea de credite s-a redus, atât pentru creditele ipotecare, cât și pentru cele de consum în T3/2016, dar instituțiile de credit estimează că, în trimestrul următor, cererea se va majora pe ambele segmente de creditare, dar mai intens în cazul creditelor ipotecare.

Totodată, ‘rata creditelor solicitate de persoane fizice și respinse de către bănci a fost în creștere moderată în cazul creditelor ipotecare și s-a păstrat relativ constantă în cazul creditelor de consum’, se mai arată în sondajul BNR.

În zona euro, potrivit BNR, instituțiile de credit au continuat să relaxeze și în T3/2016 standardele de creditare aferente împrumuturilor ipotecare și a celor de consum.

‘Pentru următoarele trei luni, se previzionează continuarea relaxării standardelor de creditare pentru creditele ipotecare și menținerea constantă a standardelor pentru creditele de consum’, mai reiese din documentul citat.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie și are la bază un chestionar care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației. Aceste instituții dețin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 1 =