Industria japoneză crește surprinzător

64439276

Economia din “Țara Soarelui Răsare” este slăbită deja de mulți ani de zile. Cele mai recente cifre aduc însă o rază de speranță. Economiștii japonezi rămân cu toate acestea sceptici și vorbesc doar de o scurtă pauză.

Producția industrială japoneză a crescut atât de puternic în luna ianuarie cum nu s-a mai întâmplat de un de zile. Ministerul comerțului de la Tokio a făcut publică o creștere a producției cu 3,7% la începutul anului. Economiștii chestionați de Reuters se așteptau la o creștere de 3,3%. În luna decembrie a anului trecut economia s-a contractat cu 1,7%.

Cu toate acestea, acest plus în producție nu reprezintă nici un fel de minune pentru economia japoneză în această conjunctură instabilă. Companiile din industrie chestionate de ministerul comerțului au estimat pentru luna februarie un minus substanțial de 5,2% și din nou o creștere pentru luna martie de 3,1 procente. Cifra de afaceri pe comerțul cu amănuntul s-a arătat în luna ianuarie în scădere cu 0,1% și se continuă astfel slăbiciunea cererii private, care reprezintă fix 60% din puterea economiei japoneze.

Datele economice slabe pot să mențină o presiune ridicată pe banca centrală a țării, pentru a da un nou impuls. Producția este cu siguranță mai slabă, decât ne arată cifrele, explică un angajat din cadrul ministerului comerțului. Declinul așteptat pentru luna februarie ar compensa complet creșterea din ianuarie și recuperarea din luna martie va fi doar superficială.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Japans-Industrie-legt-ueberraschend-stark-zu-article17101711.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − = 6