Inflația din Germania stagnează

8f45ebec2723a456e6403c83e2381906

Rata inflației din Germania se află și la sfârșitul verii la un nivel foarte scăzut. Peste media națională stă doar landul Sachsen. Dar acest lucru are cauze sportive.

Inflația din Germania rămâne în mod surprinzător neschimbată la sfârșitul sezonului de vacanță. Bunurile și serviciile au costat în luna august în medie cu 0,4% mai mult decât în urmă cu un an, după cum raportează Biroul Federal de Statistică după primele estimări. Economiștii au estimat că rata de scumpire se va majora la 0,5 procente.

Presiunea prețurilor este foarte redusă, spune economistul Helaba, Ulrich Wortberg. Inflația rămâne încă la mare distanță sub obiectivul Băncii Central Europene, care se așteaptă la valori ale inflației de aproape două procente.

Experții presupun că prețurile de consum din Germania nu vor mai crește. Acest lucru s-ar putea schimba la trecerea în noul an, atunci când costurile pentru energie vor fi din nou peste nivelul anului precedent. Prețurile la energie promovează inflația, iar nivelul de două procente va fi atins până la începutul anului 2017, spune economistul-șef al KfW, Jörg Zeuner.

În prezent inflația este redusă de prețurile tot mai mici la energie. Pentru ele consumatorii trebuie să plătească cu 5,9% mai puțin decât în urmă cu un an. Prețurile la alimente au crescut cu 0,9% în luna august, iar serviciile s-au scumpit cu 1,3%, chiriile la locuințe cu 1,2%.

În landul Sachsen rata inflației este de 0,5%. În timp ce costurile pentru timp liber, divertisment și cultură au crescut doar ușor, cu 1,6%, s-au scumpit prețurile de intrare la evenimentele sportive, cu peste 20% în decurs de un an de zile. Acest lucru este pus, printre altele, pe seama faptului că RB Leipzig a promovat în Bundesliga, iar Dynamo Dresden în liga a doua de fotbal din Germania.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Deutsche-Inflation-stagniert-article18530676.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2