Inflația din Turcia urcă la 13 procente

Rata scumpirilor din Turcia galopează la cea mai mare valoare din ultimii 14 ani. Dar în timp ce lira turcească pierde rapid din valoare, președintele Erdogan nu vrea să audă de intervenții. În schimb el amenință companiile, care acum se tem pentru bunurile lor.

Inflaia din Turcia se află la cea mai ridicată valoare din anul 2003 și până în prezent. Rata anuală a scumpirilor s-a situat în luna noiembrie la 13% în comparație cu luna precedentă, anunță Oficiul Turc de Statistică. Astfel că a depășit rata inflației din perioada crizei financiare mondiale, când a atins valoarea de 12,06%.

Încă din luna precedentă, rata inflației a urcat cu 1,49% ceea ce a fost puțin peste așteptările analiștilor. În comparație anuală s-au scumpit în special transporturile (18,56%) dar și alimentele (15,78%). Vice-premierul Mehmet Simsek a declarat pe Twitter că guvernul estimează în luna decembrie o rată redusă a inflației.

Rata inflației din Turcia a crescut continuu din luna iulie a acestui an, în celași timp moneda națională, lira turcească, a pierdut masiv din valoare. După estimările multor economiști, banca centrală ar trebui să intervină în economie în astfel de situații, prin majorarea dobânzilor. Președintele statului, Recep Tayyip Erdogan vorbește adesea prin critici față de majorări ale dobânzilor, pentru că nu dorește să frâneze creșterea economică a țării, aceasta s-a situat în al doilea trimestru la 5,1%. Creșterea va fi stimulată și prin exporturi, care datorită scăderii lirei s-au majorat semnificativ.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Inflation-in-Tuerkei-springt-auf-13-Prozent-article20165413.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 67 = 69