Inflația din zona euro crește la 0,4%

_87990501_87990500Inflația în zona euro a crescut, dar rămâne mult sub ținta Băncii Centrale Europene (BCE) de aproape 2%. Președintele BCE, Mario Draghi a indicat deja că un alt pachet de stimulare ar putea fi prezentat la inceputul lunii martie. Cifrele biroului de statistici al Uniunii Europene, Eurostat, au arătat că prețurile de consum au crescut cu 0,4% în luna ianuarie, comparativ cu un an mai devreme şi dublu fata de rata inflației în luna decembrie.

La inceputul acestui an prețurile la energie au scăzut cu 5,3%, deși cu mult mai putin decât în lunile anterioare. Inflația de bază, care exclude prețurile volatile la alimente și energie, a crescut la 1%, de la 0,9% în luna decembrie. BCE a luat măsuri drastice pentru a încerca să susțină creșterea prețurilor.

Acesta a introdus ratele dobânzilor negativ, ceea ce înseamnă că băncile comerciale trebuie să plătească pentru a depozita banii, mai degrabă decât invers. Acest program este conceput pentru a încuraja băncile să împrumute bani.

Banca Centrala a cheltuit, de asemenea miliarde pe cumpărarea de active de la bănci, în cadrul programului său de relaxare cantitativă, pentru a injecta mai mulți bani în economie. În decembrie, BCE a extins acest program de stimulare până în martie 2017.

http://www.bbc.com/news/business-35439010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 2 =