Inflația din zona euro dispare

Prețurile de consum cresc în continuare, dar nu la fel de puternic. Rata inflației a scăzut în luna martie mai puternic decât era de așteptat. Declinul are de a face cu prețurile la energie.

Inflația din zona euro a scăzut surprinzător de puternic în luna martie, sub obiectivele BCE. Prețurile de consum au crescut cu 1,5% față de aceeași lună a anului precedent, după cum anunță Biroul European de Statistică, Eurostat, într-o estimare. Economiștii chestionați de Reuters au estimat 1,8%. În luna februarie prețurile au crescut cu 2,0%, deci mai puternic decât în ultimii ani. Banca Central Europeană (BCE) aștepta o valoare de fix două procente, pe care o consideră ideală pentru dezvoltarea economică.

Piețele financiare au speculat o majorare substanțială a dobânzilor, ca urmare a inflației ridicate. BCE a redus dobânda de referință la zero procente, pentru a reduce cât mai mult pericolul apariției deflației, o scădere continuă a prețurilor pe toate fronturile. În afară de asta, banca pompează miliarde de euro în economie prin achiziția de obligațiuni de stat.

Motivul pentru scăderea inflației în luna martie este reprezentat de prețurile la energie care nu au crescut la fel de puternic. Costurile s-au situat cu doar 7,3% mai sus ca și în aceeași lună a anului precedent, după ce în luna februarie comparația a rezultat 9,2%. Serviciile s-au scumpit cu 1 procent, alimentele, alcoolul și tutunul cu 1,8%.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Inflation-in-Euro-Zone-laesst-nach-article19774409.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =