Inflația din zona euro la minimul acestui an

La scurt timp înainte de reuniunea BCE cu tema dobânzilor, datele reduse ale inflației anulează eforturile băncii centrale. Rata scumpirilor în spațiul euro se depărtează tot mai mult de pragul urmărit de BCE, de două procente. La ce argumente va mai recurge acum Mario Draghi?

Inflația din zona euro a scăzut în luna iunie la un nivel minim record pentru acest an. Prețurile de consum au crescut cu doar 1,3%, după ce în luna mai s-au înregistrat scumpiri medii de 1,4%, confirmă biroul de statistică Eurostat pe baza unei estimări anterioare. Obiectivul BCE de două procente este astfel destul de departe.

Cifrele pun autoritățile supraveghetoare într-o situație dificilă, pentru că joi se vor reuni pentru a discuta tocmai pe acest subiect. Recent cei de la BCE au făcut un mic pas în direcția unui curs real al inflației. Dar rata constant redusă a inflației va face ca discursul directorului BCE, Mario Draghi, să fie unul dificil.

Motivul principal pentru aceste date slabe ale inflației pentru luna iunie este reprezentat de faptul că prețurile la energie nu s-au majorat în același ritm ca și în lunile precedente. După 4,5% în luna mai, prețurile la energie au crescut în luna iunie cu 1,9%. Inflația de bază, care include prețurile la energie și alimente, a crescut ușor. Aceasta a crescut cu 1,2%, după 1,0% în luna mai. BCE își orientează însă politica monetară după alți indicatori. Inflația de bază este luată adesea în considerare la luarea deciziilor pentru că reflectă tendințele bune ale prețurilor din zona euro.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Eurozonen-Inflation-sinkt-auf-Jahrestief-article19940350.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 4 = 24