Inflația din zona euro rămâne la 0,5%

_75935096_148766862

Inflația din zona euro rămâne la 0,5%
Rata inflației din zona euro a rămas la 0,5% în luna iunie, marcand a noua lună consecutiv de creștere sub ținta celor 18 state membre. La inceputul acestei luni, Banca Centrală Europeană (BCE) a introdus noi măsuri menite să stimuleze zona euro, inclusiv rata dobânzi “sub-zero” și credite bancare ieftine pe termen lung. Președintele BCE, Mario Draghi a făcut referire la inflația sub 1% ca fiind în “zona de pericol”. Banca vrea ca inflația să fie aproape de 2%.

Estimările biroului de statistică al UE, Eurostat, arată că industria serviciilor a fost singurul sector care a raportat o creștere semnificativă a prețului, cu 1,3%, dar prețurile produselor alimentare, alcool și tutun au scăzut cu 0,2%, iar produsele industriale au rămas neschimbate. Alte date din zona euro au arătat că vânzările cu amănuntul din Grecia s-au bucurat în luna aprilie, de cea mai puternică creştere din ultimii doi ani, cu 7,3%, comparativ cu anul anterior. În Germania, vânzările cu amănuntul au crescut cu 1,9% comparativ cu anul anterior, dar în scădere cu 0,6% comparativ cu cifrele din aprilie.

La inceputul acestei luni, BCE a devenit prima banca centrală majoră care a introdus negativ ratele dobânzilor, într-un efort de a obține bani în economia stagnantă din zonei euro. Au existat preocupări că zona euro ar putea aluneca în deflație, temeri că, consumatorii ar putea cheltui puțin, deoarece s-ar aștepta ca prețurile să scadă în viitoarele luni.
http://www.bbc.com/news/business-28088268

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1