Inflația scade peste așteptări

După cea mai puternică creștere a inflației din ultimii patru ani, în luna februarie rata scumpirilor s-a răcit din nou și rămâne în continuare sub așteptările economiștilor.

Inflația din Germania a scăzut din nou în luna martie datorită unei noi scăderi a prețului la petrol. Bunurile și serviciile au costat în medie cu doar 1,6% mai mult ca și în aceeași lună a anului precedent, după cum raportează Biroul Federal de Statistică. În luna februarie rata scumpirilor a atins 2,2%, deci cea mai mare valoare de la mijlocul anului 2012.

Declinul este surprinzător de puternic: economiștii chestionați se așteptau la o scădere de doar 1,9%. Acest lucru dăunează speculațiilor potrivit cărora Banca Central Europeană (BCE) ar avea intenții să elimine sau să modifice această politică monetară extrem de lejeră și ar putea majora dobânzile în perioada următoare.

Economistul KfW, Sebastian Wanke, spune că inflația s-a dezumflat. Acest lucru se datorează în special prețurilor la țițeiul brut. Acestea au scăzut simțitor în comparație cu luna februarie. De asemenea, petrolul pentru încălzire a costat la Hessen spre exemplu cu 5,4% mai puțin ca și în luna precedentă, în timp ce combustibilii precum benzina au suferit scăderi de preț de 2,6 procente. Chiar și alimentele s-au ieftinit considerabil. Suplimentar, pachetele de vacanță au fost mai ieftine, deoarece zilele de vacanță nu mai cad în luna martie ci în luna aprilie.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Inflation-sinkt-staerker-als-erwartet-article19773136.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =