INFLATIE NIPONA

  • imageInflație în Japonia

Lucrurile sunt mai scumpe din nou în Japonia. Nivelul inflației urcă la un nivel istoric pentru ultimii 15 ani. Astfel, Japonia întâlnește cea mai mare rată a inflației din 1998 și până acum, dar experții sunt de părere că fenomenul nu va dura.

 

Japonia se bucură de creșterea prețurilor. Sună ciudat, dar așa este. Pentru că țara se luptă de 15 ani cu deflația, prețurile scădeau mereu, iar acest lucru era un obstacol major pentru economia țării. La alimente proaspete și energie rata inflației a urcat în noiembrie la 0,3 %. Este cel mai înalt nivel din 1998. Țara se confruntă cu prețuri scăzute, spirale deflaționiste încă de la așa-numitul “deceniu pierdut”, din anii `90: pentru că Japonezii se așteptau la salarii mai mici și la prețuri mai mici, cumpărau mai puțin. De aceea fabricile nu erau la capacitate maximă, iar companiile au fost nevoite să reducă prețurile și mai mult. Care a dus din nou la scăderi de salarii și alte scăderi de prețuri. Ciclul se repeta mereu, așa că țara și-a dorit puțină inflație.

 

Noile date vin ca o confirmare pentru guvernul japonez condus de primul-ministru Shinzo Abe și pentru banca centrală. Cu un an în urmă s-au anunțat planurile de a obține o creștere a prețurilor cu 2%. Pentru asta, Banca Japoniei a injectat bani pe piață și a cumpărat titluri de stat la bănci, în valoare de miliarde de yeni. Creșterile actuale de prețuri sunt în primul rând rezultatul unui yen slab, declanșat de politica monetară relaxată a băncii centrale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =