Aproape toate infracțiunile grave comise în prezent au la bază folosirea tehnologiei de vârf, printre acestea numărându-se falsificarea de documente, spălarea de bani și tranzacționarea online de produse ilegale, relevă Europol într-un raport referitor la crima organizată publicat joi, potrivit Reuters.
“Aceste amenințări infracționale transfrontaliere fac posibile și înlesnesc cele mai multe, dacă nu toate, tipurile de infracționalitate gravă și organizată”, cum sunt traficul de droguri și de persoane, indică raportul, ce descrie un tablou îngrijorător al tehnologiei ca “facilitator primar” al încălcărilor legii.
O sursă majoră de îngrijorare a devenit așa-numitul “ransomware”, care blochează computerul unei persoane sau al unei companii până la plata unei răscumpărări.
Europol constată însă că și infracțiuni “tradiționale” se bazează tot mai mult pe noua tehnologie, așa cum se întâmplă în cazul folosirii dronelor pentru traficul de droguri sau a rețelelor de socializare de către bande de hoți din locuințe.
Potrivit Europol, în prezent se află sub anchetă în jur de 5.000 de grupări infracționale internaționale, cu membri din peste 180 de state.
Traficul de droguri continuă să genereze cea mai profitabilă piața neagră din UE, cu venituri anuale de circa 24 miliarde de euro.
De asemenea, au crescut profiturile din traficul de persoane, în contextul conflictelor și tulburărilor din Orientul Mijlociu și din Africa, care au determinat un număr record de persoane să încerce să ajungă în Europa, în 2016 înregistrându-se 510.000 de intrări ilegale în UE.
“Aproape toți migranții ilegali care ajung în UE pe aceste rute folosesc, la un moment dat în timpul călătoriei, serviciile oferite de rețele infracționale”, mai relevă raportul Europol despre crima organizată, publicat din patru în patru ani.