Ingerii investitori, in sfarsit avem lege de finantare privata a micilor afaceri

help-you-get-ahead

Cei care vor sa-si deschida o afacere sau sa o dezvolte, dar nu au bani, pot apela la investitorii privati, nemaifiind necesare cunoscutele metode cu contracte de imprumut, creditare etc., etc. Acestia din urma vor primi de la stat scutiri de taxe pentru a investi in firme mici, aflate la inceput si care nu obtin credite bancare, cum ar fi scutirea de impozit pe dividendele cuvenite din societatea in care a devenit business angel dar care nu vor depăşi împrumutul acordat de el micului antreprenor. De asemenea investi­torul va fi scutit de impozit pe profitul care îi rămâne odată ce decide să iasa din businessul finanţat.

Legiferarea acestui tip de imprumut este binevenita, dar statul ar trebui sa ofere si alte deduceri fiscale. Potrivit unui proiect de lege aprobat saptamina trecuta, de Guvern, investitorii privati, persoane fizice, pot da firmelor tinere imprumuturi de cel putin 5.000 de euro, fara dobanda, pe o perioada de minimum trei ani. Imprumutul luat direct de la investitor vine ca o alternativa la creditul bancar, foarte greu de obtinut de firmele mici.

atelier-business-angels

Ca sa dea imprumuturi, bancile cer garantii pe care o firma aflata la inceput nu le poate da. Potrivit estimarilor oficiale, in Romania exista cateva zeci de investitori privati care finanteaza afaceri la inceput, din propriile fonduri, cu sume care pornesc de la 10.000 de euro si ajung la 50.000 de euro. Firmele din domeniul IT, al tehnologiei si al internetului sunt considerate a fi cele mai sigure investitii, pentru ca produsele si serviciile lor pot fi vandute peste tot in lume.

Acest tip de finantare se putea , bine mersi, sa se faca si  inaintea proiectului de lege, insa prevederile actuale asigura facilitati fiscale pentru investitori pe care le gasiti aici, business angels .

Young businessman standing around clouds with angel wings

Intr-un mediu antreprenorial in care se inregistreaza tot mai putine startup-uri, e cu atat mai mult, nevoie de stimularea investitorilor, iar proiectul de lege aprobat este un pas imbucurator inainte.  In urmatoarea perioada programatica vor fi sustinuti investitorii tip business angels prin masurile prevazute pentru facilitarea accesului intreprinderilor mici si mijlocii la finantare, una dintre prioritatile majore ale Comisiei Europene pentru atingerea obiectivelor de crestere si ocupare in Europa 2020.

Comisia Europeana incurajeaza investitiile business angels prin identificarea si promovarea bunelor practici in statele membre si sustine financiar, prin Programul de Inovare si Competitivitate, constituirea fondurilor de co-investitii in parteneriat cu venture capital, orientate pe finantari seed si start-up dar masuri mai puternice vor fi activate in cadrul viitorului program de competitivitate COSME (2014-2020), despre care puteti afla mai mult , dup[a un mic zambet pe tema…-:)

—————————————————————————————————————————————————-

regular_smile…..D-zeu se hotaraste sa creeze lumea. Il ia pe Sf.Petru si mai multi ingerasi investitori, cu el si incepe:

– Pai…sa facem globul…asa, punem niste continente pe el, aici punem un desert saharian, mai la nord o Mare Mediterana, niste Alpi, o Campie Panonica..

Un pic mai la est hai sa punem niste Carpati cu zacaminte aurifere, niste dealuri roditoare cu vii selecte, campii manoase, o Delta a Dunarii, o Mare Neagra…

– Doamne, il intrerupe Sf. Petru, nu ti se pare ca ai cam exagerat? In alte parti ai pus doar cate una din fiecare, pe cand aici ai pus din ce-i mai bun!

– Nu-i nimic, sa vezi ce popor o sa le dau !

—————————————————————————————————————————————————

business-angels

COSME 2014-2020

Promovarea accesului la finanțare și încurajarea unei culturi antreprenoriale, inclusiv crearea de noi întreprinderi, reprezintă aspectele principale ale noului program de sprijin financiar, prezentat azi la Bruxelles, de Comisia Europeană. Cu un buget de 2,5 miliarde de euro pentru perioada 2014 – 2020, Programul pentru competitivitatea întreprinderilor și pentru IMM-uri, COSME, este un instrument de finanțare care continuă în mare parte activitățile desfășurate în cadrul actualului program pentru competitivitate și inovare (CIP). Noul program vizează în special:

1) antreprenorii, mai ales cei de la nivelul IMM-urilor, care vor beneficia de acces mai ușor la finanțarea afacerii lor,

2) cetățenii care doresc să desfășoare activități economice independente și care se confruntă cu dificultăți în a înființa sau dezvolta propria afacere,

3) autoritățile statelor membre, care vor fi mai bine sprijinite în eforturile lor de a elabora și pune în aplicare o reformă eficientă a politicilor de profil.

Antonio Tajani, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru industrie și întreprinderi, a declarat: „Facilitarea accesului IMM-urilor la finanțare, la piețe și la politici destinate antreprenoriatului este esențială pentru depășirea crizei. Acest program va ajuta la deblocarea potențialului de creștere al întreprinderilor, punând accentul pe stimularea industriei reale. Vom consolida competitivitatea în afaceri și vom crea noi locuri de muncă, iar în cele din urmă vom amplifica potențialul de creștere al economiei UE.”
Programul pentru competitivitatea întreprinderilor și pentru IMM-uri se va concentra asupra instrumentelor financiare și sprijinului destinat internaționalizării întreprinderilor și va fi simplificat pentru a face ca întreprinderile mici să beneficieze mai ușor de el.

Programul are următoarele obiective generale:

îmbunătățirea accesului la finanțare pentru IMM-uri sub formă de participații și împrumuturi: în primul rând, o facilitate de participații pentru investițiile aflate în faza de creștere va oferi IMM-urilor finanțare de tip participații, rambursabilă și cu scop comercial, în principal sub formă de capital de risc, cu ajutorul unor intermediari financiari. În al doilea rând, o facilitate de acordare de împrumuturi, va oferi IMM-urilor împrumuturi directe sau prin alte modalități cu risc partajat puse la dispoziție de intermediari financiari pentru a acoperi împrumuturile.

îmbunătățirea accesului la piețe în interiorul Uniunii și la nivel global: vor fi puse la dispoziție servicii de sprijinire a afacerilor orientate spre creștere economică, prin intermediul Rețelei întreprinderilor europene, pentru a facilita expansiunea afacerilor pe piața unică.

Acest program va asigura, de asemenea, sprijin în afaceri IMM-urilor, în afara UE. De asemenea, va exista sprijin pentru cooperare industrială internațională, în special în vederea reducerii diferențelor dintre mediile de reglementare și de afaceri dintre UE și principalii săi parteneri comerciali.
promovarea spiritului antreprenorial: activitățile vor include dezvoltarea competențelor și atitudinilor antreprenoriale, în special în rândul noilor antreprenori, a tinerilor și a femeilor.

Se preconizează că programul va sprijini anual 39 000 de întreprinderi, ajutându­le să genereze sau să păstreze 29 500 de locuri de muncă și va lansa anual 900 de noi produse, servicii sau procese în materie de afaceri. Accesul la credit va fi mai ușor pentru antreprenori, în special pentru cei care doresc să lanseze activități transfrontaliere, anticipându-se împrumuturi și investiții suplimentare în valoare de 3,5 miliarde EUR destinate întreprinderilor europene. Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului se ridică la 2,5 miliarde EUR, din care 1,4 miliarde EUR sunt alocate instrumentelor financiare. Restul va fi cheltuit pentru finanțarea Rețelei întreprinderilor europene, cooperării industriale internaționale și educării în vederea dezvoltării spiritului antreprenorial.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 2