Înghețul și ploile torențiale scumpesc legumele

IMG_1292
Prețurile legumelor și fructelor au crescut semnificativ în această iarnă. Broccoli costă în prezent de trei ori mai mult ca și în ianuarie 2016. Tot ceea ce este sănătos și proaspăt este în general importat în Germania, iar vremea din sudul Europei este mai degrabă o nebunie.

Ce au de-a face înghețul din sudul Italiei și ploile torențiale cu prânzul germanilor? Acestea au determinat reducerea consumului de zucchini, broccoli sau salată iceberg în ultimele săptămâni, cel puțin în gospodăriile atente la preț. Pentru că aceste legume provin în timpul iernii aproape exclusiv din spațiul mediteranean. Iar acolo culturile sunt amenințate de un val de aer rece. Acest lucru provoacă surprize pe piața autohtonă a supermarketurilor.

Cel mai clar se vede în cazul salatei iceberg. O căpățână costa iarna trecută doar 65 de cenți, spune Societatea de Informații de pe Piața Agricolă. Acum ele au ajuns la aproape 2 euro. Broccoli este în supermarketuri aproap de trei ori mai scump ca și în aceeași perioadă din 2016, zucchini la fel.

Pentru multă lume acestei prețuri sunt o surpriză, este de părere Dieter Krauß, directorul unei asociații berlineze de profil. În Germania oamenii nu sunt obișnuiți cu astfel de prețuri, mai adaugă acesta. În mod normal legumele și fructele sunt ieftine pe tot parcursul anului, iar consumatorii procedează în mod corespunzător. Dar în sudul Italiei solariile au fost acoperite în ultimele săptămâni de un strat gros de zăpadă. Anghinare, broccoli, conopidă și vinete – toate au fost afectate. În Spania vremea a fost prea umedă și prea rece pentru salata iceberg.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Frost-und-Sturzregen-machen-Gemuese-teuer-article19691606.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 × 1 =