Instalații militare rusești protejează centralele atomice ale Iranului

57399371

Rusia livrează rachete către Iran. Experții au bănuit de multă vreme că Teheranul va dori să își protejeze instalațiile nucleare. Potrivit rapoartelor din presa iraniană, acest lucru se confirmă acum.

Iranul a staționat o parte din sistemele de rachete anti-aeriene livrate de Rusia în apropierea unora dintre centralele sale nucleare. După datele agenției de știri Fars, gărzile revoluționare ar fi staționat sisteme de rachete S-300 lângă instalațiile de îmbogățire a uraniului din localitatea Fordo, ceva mai la sud de capitala Teheran. Prin aceste sisteme militare rusești vor fi protejate și alte instalații atomice iraniene, se spune în raportul Fars de duminică.

Comandantul forțelor aeriene din Iran, generalul Esmaili, a spus pentru televiziunea Irib că, instalațiile atomice ale Iranului trebuie să fie protejate cu orice preț. Cerul iranian este unul dintre cele mai sigure din regiune, mai adaugă acesta.

Instalația de îmbogățire a uraniului de la Fordo este situată într-o zonă muntoasă din apropierea orașului Ghom. După cum s-a convenit prin acordul internațional privind programul atomic al Iranului, țara a oprit programul său de îmbogățire al uraniului și a început să îndepărteze centrifuga pentru îmbogățire. Cele care au rămas pot fi folosite de Iran în scopuri de cercetare.

Rusia a început în luna aprilie livrarea de rachete S-300 către iran. Până la finalul anului contractul în valoare de circa 740 de milioane de euro ar trebui să se încheie. Deja de la semnarea contractului în anul 2007 experții au bănuit că Iranul va folosi rachetele în principal pentru protecția instalațiilor sale atomice.

http://www.n-tv.de/politik/Russische-S-300-schuetzen-Irans-Atomanlagen-article18517896.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 2 = 4