Insulele Falkland caută o claritate privind noua hotărâre privind extinderea controlului maritim din Argentina

_81861296_008818193-1

Insulele Falkland au cerut Marii Britanii să clarifice semnificația unei hotărâri a Comisiei internaționale de a părăsi insulele înconjurate de apele teritoriale argentiniene. Decizia, care nu este încă definitivă, urmează o cerere a Argentinei în 2009 de a-şi extinde teritoriul său maritim ce include si cel al insulelor, cunoscute sub numele de Malvine din Argentina. Măsura va crește intinderea apelor sale din Oceanul Atlantic de Sud cu 35%. Zona e potențial bogată în ulei.

Cu toate acestea, guvernul britanic a minimalizat hotărârea comisiei. Purtătorul de cuvânt oficial al primului-ministru a declarat: “În acest moment trebuie să asteptăm mai multe detalii ale raportului. Este important de remarcat faptul că acesta este un comitet consultativ. El face recomandări, dar acestea nu sunt făcute din punct de vedere juridic…”

Guvernul Insulelor Falkland a declarat că ONU nu a făcut schimbări în suveranitatea zonelor în care teritoriul este contestat. Decizia vine din partea Comisiei ONU privind limitele platoului continental. Deși nu are caracter obligatoriu, mişcarea ridică miza în cererile din Regatul Unit și Argentina pentru regiunea Insulelor Falkland, ale căror ape sunt strâns explorate pentru zăcămintele de petrol și gaze naturale.

http://www.bbc.com/news/business-35914839

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × = 24