Inteligența artificială este un risc fundamental pentru civilizația umană, până ce oamenii nu vor vedea pe stradă roboți care omoară oameni nu se vor convinge, pentru că până atunci totul este doar teoretic
CEO-ul Tesla, Elon Musk, o minte strălucită din domeniul automotive, a energiei solare și a inteligenței artificiale, este preocupat de felul în care roboții vor impacta într-o bună zi civilizația noastră.
Musk a vorbit la reuniunea National Governors Associationdin ce a avut loc sâmbătă în Rhode Island, SUA, atingând diferite subiecte, cum ar fi extinderea exponențială a producției de Model 3 la felul în care inteligența artificială poate afecta existența civilizației umane.
Elon Musk a adeclarat că a avut contact cu unele dintre cele mai avansate forme de inteligență artificială disponibile în prezent și este de părere că oamenii ar trebui să fie îngrijorați în general cu privire la acest domeniu. El trage constant și repetat semnale de alarmă, dar până ce oamenii nu vor vedea pe stradă roboți care omoară oameni nu se vor convinge, pentru că până atunci totul este doar teoretic.
O parte din problemă este felul în care AI și roboții se vor integra în societatea viitorului. Musk a folosit exemplul industriei de transport, un sector care reprezintă o parte semnificativă a economiei și ar putea deveni unul din primele aspecte ale vieții omenești care să devină complet autonom.
Musk este de părere că roboții vor fi capabili să facă totul mai bine decât o facem noi. El crede că cea mai bună metodă pentru păstrarea în siguranță a civilizației umane este ca guvernele să fie proactive în loc de reactive atunci când vine vorba despre stabilirea cadrului legal pentru Inteligență Artificială.
Până când vom avea ocazia de a deveni reactivi, va fi prea târziu, spune acesta. Eeste un rol al organelor de lege care este deosebit de important și Musk este împotriva unui cadru legal mult prea restrictiv, dar este ceva absolut necesar când lucrezi cu AI.
Musk a ajutat la formarea OpenAI, un grup nonprofit de cercetare care se ocupă cu sprijinirea tehnologiilor de inteligență artificială care se dezvoltă sigur și responsabil. Declarațiile lui Musk vin pe fondul cursei practicate de producătorii de automobile pentru dezvoltarea de automobile autonome, cursă în care s-au înscris nume precum Ford, Lyft sau Uber. Lyft și-a setat recent un obietiv de a livra peste un miliard de călătorii în automobile autonome până în anul 2025, tipul de efort pe care Musk îl consideră un pericol pentru întreaga industrie într-o zi.