International, modelul german de formare profesională este considerat exemplar, dar numărul oportunităților de formare este în scădere.

Caprivi

La nivel international modelul german de formare profesională este considerat unul exemplar. Dar la nivelul Germaniei, numărul oportunităților de formare este în scădere. În special în landurile federale din estul Germaniei tot mai puține companii formează forță de muncă tânără, după cum arată o comparație.

Formarea din companii sau din școli profesionale pierde tot mai mult din importanță, în special în estul Germaniei. Un studiu al fundației Bertelsmann arată că în landurile germane din est se formează tot mai puțini tineri.

Chiar și numărul aplicanților este într-o scădere bruscă acolo față de restul Germaniei. Problema sunt tinerii, care sunt tot mai puțini și rup trendul studiului sau care nu sunt calificați pentru a aplica pentru aceste posturi de formare. Cercetătorii au comparat date statistice din jurul formării profesionale a tinerilor, în funcție de land și le-au inclus în monitorul landurilor pentr formare profesională.

În total oferta de locuri din est s-a redus între 2007 și 2013 cu aproape 40%, iar la nivel național cifra a fost de 13%, până la un total de 563.000 de locuri. Numărul aplicanților a scăzut în perioada respectivă la nivel național cu 19%, până la 613.000. În estul țării numărul celor interesați a scăzut cu 47%, iar în landurile din vestul țării a scăzut de asemenea cu 13%.

Schimbările demografice au lovit estul mai puternic decât vestul țării, explică experții fundației. Astfel că populația cu vârstă relevantă pentru formare profesională, între 15 și 24 de ani a scăzut în ultimii zece ani cu o treime în estul germaniei, iar în vestul țării scăderea a fost de 20%, deci mai puțin dramatică.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Ausbildungsmarkt-schrumpft-im-Osten-article16459451.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 15