Internetul lucrurilor pentru patrupezi, cum să-i hrănești când nu ești acasă

Automatizările pentru câini și pisici aduc investiții de zeci de milioane de dolari în contul unor startup-uri care s-au prins rapid (ori au aflat) că piața animalelor de companie crește exponențial de câțiva ani. Unele startup-uri de tehnologie s-au apucat de treabă și au scos deja pe piață tot felul de dispozitive: de la GPS-uri care urmăresc permanent patrupedele, la tot felul aplicații care ajută stăpânii să le îngrijească mai atent. Iată ce a născocit un startup din Los Angeles și cum s-au adunat milioanele, de la investitorii care au pariat deja pe idee.

Cum ar fi să scapi de grija hrănirii corecte, la timp, a motanului ori cățelului, mai ales atunci când lipsești cîteva zile de acasă, fără să suni pe la rude, prieteni ori vecini sau fără să duci animalul de companie la o pensiune?

Nevoia la care s-a gândit Carlos Herrera l-a făcut să lase cei aproape 10 ani de carieră în industria dronelor militare și, în locul proiectelor ultrasecrete, inginerul de software și-a încercat norocul într-un proiect la vedere pentru…animale de companie.

Alături de alți doi fondatori a pornit Petnet un startup care face o promisiune simplă: alimentație inteligentă pentru patrupezi mai sănătoși pe bază de IoT (Internet of Thinks). Dacă-ți imaginezi că microprocesoarele, senzorii, algoritmii și internetul lucrează doar în beneficiul bipezilor, deja pierzi bani!

I-auzi ce spune unul dintre investitori, Dmitry Grishin, a cărui companie investește în tot soiul de proiecte robotizate:

”Până și cele mai simple lucruri din jurul nostru se transformă rapid în roboți. Prin combinația unică dintre hardware puternic, software inteligent și conectivitate la internet, Petnet e un exemplu perfect pentru acest trend”.

Antreprenorii au mers frumușel cu ideea și proiectul la Boston într-un incubator de afaceri specializat pe startup-uri cu proiecte hardware și bam! Dupa un an de la înființare, runda seed (adică o etapă preliminară de finanțare a unui startup deja pornit) le-a adus peste un milion de dolari pentru ceea ce fondatorii au numit Smartfeeder.

Ce face dispozitivul

Simplu descris, produsul arată ca un filtru de cafea sau un robot de bucătărie în care pui o cantitate mai mare de hrană pentru animal – până la 3kg – și, la ore programate, descarcă într-o taviță rația potrivită.

Aparatul vine cu o aplicație de mobil; proprietarul își face cont, completează un profil al patrupedului apoi primește recomandări nutriționale și gestionează, chiar aflat la distanță, dieta companionului: fixează rațiile, primește alerte, poate comanda, predictiv, chiar de la magazine specializate, hrana potrivită. Totul grație conexiunii la internet. Dacă se întrerupe curentul, aparatul mai funcționează încă 7 ore, pe baterie.

Petnet își susține ecosistemul afacerii și menține activ contactul cu utilizatorii prin conținut publicat periodic, inclusiv video, despre nutriția animalelor de companie, rețete, probleme de sănătate, recomandări.

Aparatul a fost scos la vânzare inițial pentru 199 de dolari dar între timp prețul a scăzut spre 119 dolari, pe site-ul oficial sau chiar 99 de dolari, în promoțiile de sărbători.

Între timp, compania a scos un al doilea produs, un bol cu conectivitate wifi și cântar integrat pe care îl vinde cu 40 de dolari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

60 − 55 =