Interzicerea electronicelor pe avionele ce zboară către SUA

Pasagerii companiilor aeriene din Golf nu vor mai avea voie să ia cu ei dispozitive electronice de mici dimensiuni în bagajele lor de mână, atunci când zboară pe anumite rute cu destinația SUA. Cei de la Washington motivează decizia de interdicție prin motive legate de amenințări teroriste. Experții bănuiesc alte motive.

Este oare cu adevărat frica de atacuri teroriste motivul pentru cea mai recentă interdicție de electronice pe zborurile efectuate din Orientul Mijlociu către SUA, sau ar putea să existe și alte motive? Experții sunt sceptici. În trei zile toate dispozitivele, care sunt mai mari ca un smartphone, deci tablete, laptop, DVD-Player portabil sau E-book Readere sunt interzise în bagajul de mână. Este o decizie surpriză pentru măsurile de securitate americane, care a fost preluată într-o formă similară și de britanici.

Motivul pentru interzicerea lor sunt noile tehnologii de fabricare a bombelor, spun grupurile Reuters și CNN citând din declarațiile unor persoane din domeniul securității. Gruparea teroristă Al Qaida din peninsula arabă ar fi dezvoltat o metodă prin care pot crea bombe care arată exact la fel ca un acumulator de laptop. Alte informații nu au fost oferite de cei de la Casa Albă.

Britanicii au introdus și ei o măsură similară care afectează în special aeroporturile și companiile aeriene din șase țări musulmane. Printre acestea se numără Turcia, Liban, Iordania, Egipt, Tunisia și Arabia Saudită. În SUA sunt incluse pe listă și zborurile care pleacă din Kuweit sau Maroc. Frapant este faptul că majoritatea țărilor incluse au relații strânse cu SUA. Aeroportul Abu Dhabi face parte dintr-un număr restrâns de doar 15 aeroporturi din afara SUA care implementează și respectă cu strictețe regulamentele americane de securitate. Iar decizia recentă a Casei Albe ridică importante semne de întrebare.

De asemenea, este extrem de ciudat că, companiile aeriene americane nu sunt vizate în mod special de această nouă regulă. Interdicția britanică implică și companiile aeriene autohtone, British Airways, Esyjet sau Thomas Cook. Dar companiile aeriene americane nu sunt afectate, pentru că nu există zboruri directe către SUA de pe aeroporturile respective. Dar asta nu este suficient ca să justifice discriminarea evidentă. Preferă teroriștii zboruri directe? Potrivit celor de la Wall Street Journal interdicțiile corespunzătoare au fost deja discutate și sub mandatul lui Barack Obama. De ce nu au fost implementate atunci?

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Wie-Trumps-Laptop-Verbot-US-Airlines-hilft-article19759474.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 24