Întrebări critice la Mario Draghi

draghi-merkel-europa-sparkurs

Întrebări critice la Mario Draghi
Cancelarul Angela Merkel se teme de faptul că președintele BCE ar putea atenua austeritatea europeană, așa că pune mâna pe telefon și îl sună pur și simplu pe acesta. Acesta este un pas neobișnuit, pentru că independența băncilor centrale este un activ foarte valoros.

Independența băncilor centrale este un activ valoros pentru politicienii germani. De zeci de ani s-a lucrat bine cu ea. Deci, ceva deosebit trebuie să se fi întâmplat dacă cancelarul german pune întrebări critice conducerii Băncii Centrale.

S-a întâmplat ceva în ultima săptămână, asta este sigur. Motivul apelului din partea Angelei Merkel a fost o declarație a lui Mario Draghi emisă de acesta la conferința de la Jackson Hole. El a cerut atunci o abordare favorabilă a creșterii politicii fiscale în Europa, care joacă un rol important în lupta împotriva șomajului.

Declarația a fost remarcabilă. Ar putea fi interpretată ca o întoarcere de 180 de grade a lui Draghi. Aparent, el a pledat pentru ca statele să renunțe la austeritate și să cheltuie bani pentru a stimula economia. Acest lucru este rezultatul îngrijorării președintelui BCE. Economia Europei este în pericol de a aluneca într-o spirală a scăderii prețurilor.

Draghi reprezintă ultimul aliat important al lui Merkel în lupta cu țările debitoare, în special cu Italia sau Franța. Ea îndeamnă aceste țări la economisire, la echilibrarea bugetelor lor naționale, în scopul de a converge criteriilor europene privind datoriile.

Țările gem însă acum sub povara austerității și ar adopta mai degrabă programe de creștere. Dacă Draghi a trecut de partea lor, Merkel și-a pierdut ultimul mare aliat. În consecință, a existat o mare de aplauze dinspre Italia și Franța pentru președintele BCE, iar acest lucru reprezintă o preocupare apăsătoare pentru cancelarul german.

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/sparkurs-in-europa-kritische-fragen-an-mario-draghi-1.2110316

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 73 = 78