Investigația formală in Franta, preludiu unui potential proces Sarkozi

_75995874_022994365-1

Nicolas Sarkozi a fost pus sub acuzaţie
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost pus sub investigație formală pentru presupusul trafic de influență. Acesta a fos audiat la Paris, marți seara, iar decizia vine după 15 ore de interogatoriu de către poliția anti-corupție. Acest lucru este considerat a fi prima dată când un fost șef de stat francez a fost ținut în custodia poliției.

Avocatul lui Sarkozy, Thierry Herzog, și procurorul senior Gilbert Azibert au fost, de asemenea, puşi sub investigație formală. Anchetatorii spun că aceștia l-ar fi ajutat pe Nicolas Sarkozy să obțină informații despre o decizie a justiţiei care-l viza, în schimbul promisiunii unui post “de prestigiu” la Monaco. Un al doilea procuror chemat la interogatoriu, Patrick Sassoust, nu s-a prezentatîn fața judecătorilor. Atunci când un suspect este pus sub investigație formală, el sau ea este apoi examinat de către un judecător, care determină dacă există suficiente dovezi pentru acuzaţii. De multe ori, dar nu întotdeauna, aceasta duce la proces. Traficul de influență poate fi pedepsit cu pana la 10 ani de închisoare și o amendă de 150.000 de euro.

Scandalul izbucnește în contextul în care era aşteptat anunţul prin care Nicolas Sarkozy urma să revină pe scena politică pentru a prelua conducerea partidului său. Formațiunea aflată în opoziție este afectată de o criză fără precedent în urma unui scandal implicând facturi false. Anchetatorii încearcă să afle dacă Sarkozy, care a fost presedinte 2007-2012, a promis un rol de prestigiu în Monaco domnului Azibert, în schimbul de informații cu privire la o investigație în presupusa finanțare ilegală a campaniei prin care a ajuns preşedinte.
http://www.bbc.com/news/world-europe-28122473

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 2 =