Investițiile în Turcia, prea riscante

Sub conducerea președintelui Erdogan, afacerile cu Turcia au devenit foarte delicate pentru companiile germane. Arestările spontane și tensiunile politice au creat un grad ridicat de incertitudine. Afacerile aflate în desfășurare vor fi menținute, dar puțini sunt cei care îndrăznesc ceva nou.

Antreprenorii germani care doresc să facă afaceri în Turcia, au nevoie de nervi tari: de la tentativa de puci din vara anului 2016, mediul politic format sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdogan este tot mai mult un factor esențial de risc. Relațiile politice dintre Berlin și Ankara au atins din nou un nivel minim. Economia Turciei resimte acest lucru. Cu toate că afacerile existente continuă să se dezvolte, iar semnele arată perspective de creștere, companiile germane fug de incertitudine. Ele se abțin de la efectuarea de investiții noi.

Indiferent că este vorba despre Siemens, Daimler sau Eon: Turcia, prin cei aproape 80 de milioane de locuitori, este o piață importantă pentru companiile germane. Circa 6800 dintre acestea sunt reprezentate în Turcia prin unități de producție în valoare de 9 miliarde de euro și un total de 140.000 de angajați. Printre acestea se numără și BASF, care deține șase fabrici și 800 de angajați. În urmă cu câteva săptămâni directorul executiv de la BASF, Kurt Bock, a trecut prin momente de groză: concernul său a ajuns pe o listă a turcilor, cu entități care sprijină terorismul. Apoi după câteva zile a sosit o declarație de la Ankara în care se spunea că a fost o eroare de comunicare. Dar acest incident nu a făcut decât să slăbească încrederea pe care investitorii o au în această țară. Toată lumea știe că pentru a realiza investiții este necesară o fundație solidă, iar acest lucru înseamnă și recunoașterea legii.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Tuerkei-Investitionen-sind-vielen-zu-riskant-article20043171.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 7 = 14