Investitorii scot miliarde din Brazilia

Investitorii scot miliarde din Brazilia

Timp de ani de zile Brazilia a servit drept refugiu pentru investitorii internaționali. Dar acum trendul s-a inversat, anul 2013 atrăgând peste 12 miliarde de dolari către investitorii străini din afara Braziliei. O asemenea sumă nu a mai fost înregistrată în ultimii 10 ani.

În 2014 Brazilia vrut să arate lumii întregi cât de puternică este economia sa. Iar în final, în acest an va avea loc Cupa Mondială într-o țară în curs de dezvoltare. Dar nu se mai poate vorbi despre putere. Valuta țării, realul, este de luni de zile în scădere. Doar în 2013 acesta a pierdut 17% din valoare față de dolarul american.

De asemenea, mulți investitorii aleg să își retragă banii din această țară. Anul trecut 12,3 miliarde de dolari au ales calea altor state, cea mai mare sumă înregistrată de 10 ani încoace. Pentru cea mai populată țară a Americii de Sud, această sumă este, de asemenea, primul rezultat negativ de la criza economică internațională din 2008. Ultima oară când investitorii au fugit panicați din Brazilia a fost în 2002, datorită alegerii președintelui Luiz Inacio Lula da Silva. În acea perioadă, fluxul de lichidități ce a părăsit țara a fost de 13 miliarde de dolari. Investitorii pleacă, în general, pentru a căuta în altă parte profituri mai mari.

Economia Braziliei merge în jos de mai multe luni. 2013 a fost primul an din ultimii zece în care s-au vândut mai puține automobile decât în anul precedent. De asemenea, deficitul comercia al țării este în creștere. Țara este în același timp pradă unei rate ridicate a inflației, ceea ce reduce consumul populației. Iar banca centrală a ridicat ratele dobânzilor la 10% la sfârșitul anului 2013. Dar aceste rate ridicate ale dobânzilor descurajează la rândul lor investițiile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 5 =