INVITATIE NU CITATIE

IMG_7946 copy

Invitaţie, nu citaţie!

Federaţia Patronilor Bihor a avut a 7-a întâlnire cu a 7-a instituţie cu impact asupra mediului de afaceri reglementat. Serviciul de investigare a fraudelor din Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor reprezentat de dl. Subcomisar de poliţie Sîrca Florian, a fost partenerul de dialog al FPB.
În buna sa tradiţie, FPB prin membri şi firmele interesate, au participat joi, 03.07.2014, la masa rotundă cu tema „Promovarea unui climat concurențial legitim pentru mediul de afaceri- o situatie cand este păgubita societatea comercială (fie prin furturi comise de angajați-delapidare, fie prin înșelăciuni cu instrumente de plata emise de către alte societăți) si alta situatie, cand este prejudiciat bugetul statului-evaziune fiscală si spălare de bani”.

IMG_7942 copy
Protejaţi-vă afacerea! – slogan lansat de dl. subcomisar Sîrca Florian – a fost laitmotivul sub care s-au purtat discuţiile echilibrate dintre mediul de afaceri şi instituţia pe care dânsul o reprezenta.
Furturile, evaziunea fiscală şi spălarea de bani sunt nişte plăgi care netratate riscă să infecteze tot organismul statului.
Patronii au sesizat faptul că dosarele penale durează nepermis de mult în raport cu faptele şi de multe ori infractorii părăsesc locaţia sau ţara pentru a se sustrage răspunderii penale. Sugestia d-lui subcomisar a fost ca atunci când este vorba de furt realizat de proprii angajaţi, să existe o conlucrare mai activă între organele de cercetare şi personalul din cadrul firmelor, prin punerea la dispoziţie de îndată a fişelor posturilor, a contractelor de muncă şi a normelor interne care reglementează activitatea economica, a inventarelor, etc. În acest fel procesul se poate derula mult mai rapid şi cu mai puţine bucle de feedback. Dacă sunt probe suficiente se poate spera la o soluţionare rapidă a cazurilor – a opinat şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor.

IMG_7944 copy
Filele CEC neacoperite au fost în centrul discuţiei şi aici accentul s-a pus pe folosirea acestor mijloace pentru plată, nu pentru garanţii – cum se mai obişnuieşte, în mod ilegal. Pentru mediul de afaceri este o mare greşeală să accepte CEC-uri necompletate sau completate incomplet. Legea interzice folosirea CEC-ului ca mijloc de garanţie, nu de plată. Oricum fenomenul de a da marfă pe filă CEC este în scădere, tocmai din cauza acestor vicii legislative, pe care FPB le-a mai sesizat.
Noua lege a insolvenţei va trebui să devină vechea lege deoarece se pare că favorizează mult prea multe planuri fictive de reorganizare, ceea ce aduce prejudicii nu doar terţilor ci şi statului. Comisia juridică a FPB se va apleca asupra acestui subiect şi va face propuneri pertinente în acest sens parlamentarilor de Bihor pentru a preîntâmpina infracţiunile de pagubă, preferându-le pe cele de pericol care au şi rol educativ-preventiv.

IMG_7948 copy
S-a reiterat tratamentul discriminatoriu aplicat firmelor privind recuperarea pagubelor. Anume dacă statul este prejudiciat, toate instituţiile şi organele îşi dau mâna ca să recupereze pagupa în cel mai scurt timp, ceea ce nu se întâmplă în mod identic în cazul pagubelor produse unui investitor/antreprenor.
De aceea PREVENIREA este mai benefică decât COMBATEREA. Exact ca şi în medicină.
În final, dl. Subcomisar a adresat „o invitaţie, nu citaţie” pentru colaborare.
FEDERAŢIA PATRONILOR BIHOR
BIROUL DE PRESĂ

——————————————————————————————————————————————–

regular_smile……despre alt gen de invitatie…..

O doamna cheama un tamplar sa localizeze si sa repare un zgomot sacaitor pe care-l auzea in casa. Acesta vine si intreaba:

– Cum se face ca acum nu aud nimic?

– Nu e intodeauna: numai cand trece autobuzul pe strada.

– Si de unde il auziti? – Din sifonier.

– Bun, am sa intru in sifonier si cand trece autobuzul o sa-mi dau seama ce este. Zis si facut.

Dar, dupa cateva minute, sotul doamnei vine in graba acasa sa se schimbe caci avea o intalnire importanta. Deschide sifonierul si da cu ochii de tamplar. La care acesta:

-Daca-ti spun ca astept autobuzul, ma crezi….?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 69 = 71