Irakul confirmă faptul că rebeleii au confiscat arme chimice din Muthanna

_76136756_76136755

Irakul confirmă faptul că rebeleii au confiscat arme chimice din Muthanna
Rebelii suniți conduşi de Isis si deţin controlul asupra fabricii de arme chimice scoase din uz, au confirmat oficialii irakieni. Într-o scrisoare trimisă Organizației Națiunilor Unite, Irakul recunoaşte că se află în imposibilitatea de a distruge armele chimice. Complexul Muthanna, situat la nord-vest de Bagdad adăpostește resturi de rachete pline cu gaz sarin și alte arme mortale.

ONU și Statele Unite spun că munițiile sunt degradate și rebelii nu vor putea confecţiona arme chimice utilizabile din acestea. În scrisoarea adresată Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, ambasadorul irakian al ONU Mohamed Ali Alhakim a declarat ca rebelii au preluat complexul pe11 iunie, după ce au dezarmat soldații care păzeau complexul.

Se crede că aproape 2.500 rachete pline cu agenți neurotoxici – inclusiv sarin și gaz muștar – sunt depozitate la Muthanna. SUA a declarat în urmă cu aproape trei săptămâni că militanții au ocupat fabrica de produse chimice. În ultimele săptămâni, insurgenţii Isis au ocupat imense suprafeţe din nord-vestul Irakului. Potrivit ONU, cel puțin 2417 de irakieni, inclusiv 1531 de civili, au fost uciși în “acte de violență și terorism”, în luna iunie şi peste un million de oameni şi-au părăsit locuinţele, ca urmare a luptelor violente.

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-28222879

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

98 − = 96