Iran caută noi contracte în valoare de 30 de miliarde de dolari

_86938769_86938768

Iranul a revizuit modul în care oferă contracte companiilor energetice străine în încercarea de a atrage până la 30 de miliarde de dolari din noi investiții. Termenii pentru noile contracte de petrol vor fi mai favorabili pentru investitorii străini, care vor să li se permită o participatie mai mare a profiturilor pe termen lung.

Iranul se pregateste pentru ridicarea sancțiunilor în urma acordului nuclear din luna iulie cu sase puteri mondiale. Țara are una dintre cele mai mari rezerve de petrol și gaze din lume.

Noile contracte au fost anunțate în cadrul unei conferințe la Teheran în care au participat multe dintre marile companii energetice din lume, printre care BP, Shell, Total, Statoil și Sinopec. Majoritatea companiilor energetice sunt dornice de a exploata rezervele abundente de petrol ale Iranului.

Noile contracte pun capăt așa-numitului model de răscumpărare, care a descurajat investitorii străini. Acum, contractele mai profitabile pe termen lung vor fi oferite, în cazul în care companiile străine pot reține o participație în domeniu.

Sunt de așteptat aproximativ 50 de proiecte de petrol și gaze care urmează să fie prezentate în cadrul conferinței Teheran, care are loc sambata si duminica.

Iranul are planuri mari de a crește producția de petrol în următorii ani, de la aproximativ trei milioane de barili pe zi, la cinci milioane până la sfârșitul acestui deceniu. Acesta a promis deja să crească producția cu 500.000 de barili pe zi o dată ce sancțiunile sunt ridicate.

http://www.bbc.com/news/business-34957575

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 10