Iranienii nu pot călători la Mecca

32677416

Între Iran și Arabia Saudită se întrevede un nou conflict. Riadul interzice în mod deschis pelerinilor din Iranul șiit să participe în pelerinaj la Mecca. În ciuda relațiilor tensionate, acesta este un pas neobișnuit.

Credincioșii din Iran nu vor putea lua în acest an parte la pelerinajul musulman din mecca. Din cauza obstacolelor din partea Arabiei Saudite, pelerinii iranieni nu vor putea, “din păcate”, să participe la Hajj, citează televiziunea iraniană de stat spusele ministrului culturii, Ali Jannati. Litigiile privind condițiile de călătorie nu au putut fi clarificate în cadrul a două runde de negocieri. În ciuda relațiile tensionate dintre Riad și Teheran, suspendarea pelerinajului este o decizie foarte neobișnuită.

După datele arabilor saudiți, o delegație iraniană a plecat vineri fără a se fi atins un acord comun. Ministerul Hajj a explicat că a oferit în discuțiile ce au avut loc în două zile multe soluții, pentru a răspunde cererilor iraniene. În anumite situații au existat acorduri, printre altele pentru utilizarea vizelor electronice.

Relațiile dintre ambii rivali regionali ajung din nou într-o criză profundă, protestatari supărați au luat cu asalt din luna ianuarie ambasada saudită din Teheran și au atacat un consulat. Protestele au fost îndreptate împotriva executării popularului cleric șiit, Nimr al-Nimr în Arabia Saudită. Ca reacție la proteste, Riadul și mai multe state sunite au rupt relațiile cu Iranul.

http://www.n-tv.de/politik/Iraner-duerfen-nicht-nach-Mekka-reisen-article17807211.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 9 = 63