Iranul a trimis 11,000 de kg de uraniu către Rusia, în conformitate cu acordul nuclear

img_0385
Iran a livrat 25,000lb (11,000 kilograme) de uraniu slab îmbogățit în Rusia, marcând un pas spre îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul unui acord nuclear istoric semnat în luna iulie. Măsura are ca scop reducerea capacităţii Iranului de a produce arme nucleare – ceva pentru care Teheranul a sustinut mult timp că nu are nici un interes.

Secretarul de Stat al SUA , John Kerry, o forță majoră din spatele acordului, a facut anuntul pe 28 decembrie. În cadrul acordului semnat pe 14 iulie la Viena, Iran trebuie să reducă stocurile sale de uraniu slab îmbogățit la 300 kg, sau aproximativ 660lb, care, potrivit experților, nu este suficient pentru a produce o armă nucleară.

Livrarea curentă a inclus, de asemenea un stoc de uraniu care a fost îmbogățit la un nivel mai ridicat. O sursă diplomatică rusă a confirmat transportul agenției de știri Tass. În schimb Moscova va transfera 140 de tone de uraniu brut Iranului pentru îmbogățirea viitoare și a-l folosi în centralele nucleare în scopuri civile.

În acordul istoric convenit între Iran și așa-numitul P5 + 1 grup de puteri mondiale, Teheran a fost de acord sa renunte la programul său nuclear. În schimb, națiunile occidentale au fost de acord să ridice sancțiunile economice și sa dezghețe activele iraniene în valoare de o suma estimata la 100 de miliarde de dolari, pe langa permisiunea de a se întoarce pe piața de petrol la nivel mondial.

http://www.ibtimes.co.uk/iran-hands-over-25000lb-uranium-russia-line-landmark-nuclear-deal-1535160

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 40