Iranul cumpără puternic articole “Made in Germany”

82000984

Firmele germane au vândut ceva mai mult în primele șase luni ale anului. Dar conjunctura slabă se face remarcată. Afacerile cu Iranul nu sunt însă afectate, iar lucrurile vor deveni tot mai bune.

Afacerile companiilor germane cu Iranul iau amploare tot mai mult după eliminarea sancțiunilor. Exporturile din republica islamică au crescut cu 15% la 1,1 miliarde de euro. Și este loc de mai bine, spune administratorul Camerei de Comerț Germano-Iraniene, Michael Tockuss, pentru agenția de știri Reuters. În acest an exporturile vor continua să crească iar pe întregul an creșterea va totaliza 20-25%. Sunt căutate în special produse chimice de bază, tehnologie electrică și tehnologie pentru energie regenerabilă.

Afacerile cu Iranul se dezvoltă mai bine decât restul exporturilor germane, care au crescut între lunile ianuarie și iunie cu doar 1,4%. După soluționarea litigiului privind programul atomic al Iranului, care a durat ani de zile, în acest an au fost ridicate numeroase sancțiuni.

Pentru anul 2017 Tockuss estimează o creștere suplimentară a exporturilor către Iran, cu alte 30%. Sancțiunile s-au extins pe perioada mai multor ani, spune acesta. Iar acum va fi nevoie de încă câțiva ani pentru ca totul să revină la un nivel normal și să se dezvolte relații comerciale noi. Acest lucru nu se poate face de astăzi pe mâine.

Principalul obstacol în calea noilor afaceri este, potrivit celor de la Camera de Comerț, lipsa finanțărilor. Problema este că la prețurile actuale ale petrolului Iranul nu poate finanța atât de ușor contracte majore doar prin intermediul cash-flow-ului curent, este de părere Tockuss. În cazul Iranului lipsesc deocamdată mijloacele de finanțare pe termen lung. Marile investiții nu pot fi plătite de nimeni din buzunarul propriu. Este nevoie de deschidere unor linii de credit și de disponibilitatea băncilor spre finanțarea de proiecte iraniene.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Iran-kauft-kraeftig-Made-in-Germany-article18475796.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 63 = 72