Iranul este deschis pentru un acord petrolier

fb9df0db98eb7189531ff4f4e85c9ff2

Iranul s-a întors pe piața mondială, iar un val de petrol iranian ar putea pune presiune suplimentară pe prețul petrolului. Litigiul dintre Iran și saudiți previne, de asemenea, un acord de stabilizare al prețurilor. Acest lucru s-ar putea schimba.

Iranul este mult mai predispus spre încheierea unui acord pentru acțiuni concentrate cu scopul de a limita supraoferta de petrol de la nivel mondial, ne spun insiderii. Guvernul de la Teheran este deschis pentru un astfel de pas, indică persoane din sfera OPEC. Republica Populară Islamică a confirmat participarea la următoarea întâlnire OPEC ce va avea loc între 26 și 28 septembrie în Algeria. Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) vrea ca la această întâlnire să introducă o limită de producție pentru țările producătoare. Iranul a revenit pe piața mondială pentru prima dată după zeci de ani, după ce recent sancțiunile occidentale asupra țării au fost ridicate.

În luna iunie statele OPEC nu au reușit, din nou, să se pună de acord cu privire la o limită comună a cantităților de petrol produse. Cartelul producătorilor a acceptat doar să adere la un obiectiv de stabilizare al pieței. Potrivit experților, litigiul dintre rivalii Arabia Saudită și Iran împiedică un nou acord.

Nivelul foarte redus al prețurilor la petrol, care se menține de luni de zile este consecința unei lupte aprige pentru cotă de piață. Acastă situație afectează în special producătorii mari de petrol, precum Iran sau Rusia, a căror bugete sunt susținute preponderent din exporturile de petrol. Noile speranțe pentru limitarea cantităților produse au determinat marți o ușoară creștere a prețului. Sortimentul Brent din Marea Nordului s-a scumpit cu până la 2,1% pentru un total de 50,21 dolari pe baril.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Iran-ist-offen-fuer-Oelpreis-Deal-article18484656.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 2 =