Timp de ani de zile Apple s-a folosit de sistemul fiscal din Irlanda pentru a scăpa de plata unor taxe sau pentru a plăti sume reduse statului. Dar acum concernul american trebuie să dea socoteală și ar putea fi vorba despre compensații de până la 13 miliarde de euro.
Comisia UE a decis: Apple a beneficiat de facilități fiscale ilegale în Irlanda, ce i-au adus beneficii nemeritate de 13 miliarde de euro. Acest lucru a fost anunțat de comisarul pe probleme de concurență, Margrethe Vestager. Irlanda trebuie acum să perceapă companiei americane valoarea deducerilor ilegale de taxe dintre anii 2003 și 2014, plus dobânzi. Acțiunile Apple au scăzut ca o consecință a deciziei cu 1,6% în comerțul pre-bursier.
Comisia a argumentat faptul că, concernul ar fi plătit pentru filiala sa comercială, Apple Sales International, o cotă efectivă de un procent din profit în anul 2003, aceasta scăzând apoi treptat la 0,005 procente în anul 2014, ca urmare a acordurilor cu guvernul irlandez. Apple Sales International este vânzătorul oficial al dispozitivelor Apple, care sunt importate din Asia. În acordul fiscal, pentru cele două filiale ale concernului s-a aprobat o metodă de calcul a taxelor care reducea volumul acestora. Această metodă nu corespunde realităților economice. Pe lângă asta, totalitatea profiturilor obținute în domeniul comercial au fost atribuite intern unui singur “birou administrativ”. Verificările efectuate de Comisia UE au arătat faptul că aceste “birouri administrative” au fost create doar pe hârtie.
Irlanda critică dur compensațiile cerute de Comisia UE companiei americane Apple. Ministrul irlandez de finanțe, Michael Noonan, a declarat că nu este de nici un fel de acord cu decizia comisiei. El va cere cabinetului să facă apel împotriva deciziei. Este absolut necesar să se apere integritatea sistemului fiscal irlandez, pentru a putea da siguranță companiilor ce își desfășoară activitatea sau își fixează sediile în Irlanda. De asemenea, el dorește să combată intervenția autorităților de la nivelul Uniunii Europene în elaborarea și aplicarea politicilor fiscale naționale și să înlăture încercările acestora de a leza suveranitatea autorităților fiscale naționale, mai adaugă Noonan.
Estimările anterioare ale experților mergeau între câteva sute de milioane și 19 miliarde de dolari, pe care banca JP Morgan le-a estimat. Apple prezintă rezerve valutare de 230 de miliarde de dolari. Peste 90% dintre acestea sunt depozitate în afara SUA, cea mai mare parte și în Irlanda.
Pingback: Ce au in comun fratii Micula si grupul american Apple, o sanctiune fiscala retroactiva, la primii de milioane, la americani de miliarde, de euro | experiente in afaceri